Ulcerul gastro-duodenal Recomandat

27 ulcer 27 ulcer

Boala ulceroasă este o afecţiune frecventă în populaţia generală, una din 10 persoane primind acest diagnostic în decursul vieţii. Cu o evoluţie cronică, în pusee, adesea sezoniere şi dureri copleşitoare care risipesc orice bucurie a savurării unui prânz, fie el şi frugal, ulcerul continuă să suscite interesul medicilor în încercarea de a găsi mijloace mai eficiente de gestionare a bolii.
Procesul de digestie, desfăşurat zilnic, implică o interacţiune intimă între hrana ingerată şi diversele enzime eliberate de-a lungul tractului digestiv cu rol în descompunerea nutrienţilor până la nivelul unor compuşi uşor de absorbit prin mucoasa intestinală în sânge. Zilnic, stomacul tău secretă între doi şi trei litri de suc gastric acid, astfel că în decursul unui singur an ajunge să producă o cantitate record de aproximativ o tonă de lichid cu un ph coroziv de 1,5-3,5. Este firesc în aceste condiţii să te întrebi cum rezistă mucoasa stomacului unui mediu atât de agresiv precum sucul gastric acid la care se adaugă prezenţa unor enzime cu rol în scindarea lanţurilor de proteine sau lipide?
Pentru ca acidul clorhidric şi enzimele gastrice să nu atace mucoasa stomacului există mecanisme de apărare care constau atât în secreţia de mucus, cât şi de bicarbonat. Mucusul formează un strat izolator între celulele stomacului şi sucul acid, iar bicarbonatul ajută la neutralizarea ph acid din stomac.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.