Nu uitaţi de mentă! Recomandat

19 menta 19 menta

Denumire ştiinţifică: Mentha piperita. Denumire populară: mentă; borşniţă, camfor, ghiazma, giugiuma, iarba neagră, iasmă, izmă bună, mintă de chicuşuri, mintă moldovenească, mintă neagră. Descriere: Plantă perenă de cultură cu miros aromat caracteristic, înaltă de 50-120 cm, puternic ramificată chiar de la bază, tulpina în patru muchii evidente, cu frunze opuse, oval-lanceolate, flori violacee asimetrice, cu 4 lobi din care unul mai mare, grupate într-o inflorescenţă spiciformă alcătuită la rândul ei din mai multe cime.
Părţile utilizate: Partea aeriană. Acţiune: Carminativ (care favorizează expulzarea gazelor intestinale), antiinflamator, antispastic, aromatic, diaforetic (provoacă transpiraţia), antiemetic (cu acţiune preventivă sau curativă în greţuri sau vărsături), nervin (acţionează sedativ asupra sistemului nervos), antimicrobian, analgezic.
Indicatii terapeutice: Menta este un carminativ excelent, având un efect de relaxare asupra muşchilor sistemului digestiv, combatând meteorismul şi stimuland secreţia bilei şi a sucurilor gastrice. Este utilizată pentru a ameliora colicile intestinale, indigestia cu meteorism şi alte afecţiuni asociate. Uleiul volatil actionează ca un anestezic uşor pentru pereţii stomacului, ameliorând stările de greaţă şi nevoia de a vomita. Ajută şi la scăderea greţurilor şi vărsăturilor la sarcină şi răul de maşină. Menta poate avea un rol în tratarea afecţiunilor ulceroase ale intestinelor. Este un tratament tradiţional pentru febră, răceală şi gripă. Ca inhalant este utilizat pentru a ameliora tempotar catarul nazal. Menta poate fi de ajutor şi pentru durerile de cap asociate cu indigestia. Ca nervin, scade anxietatea şi tensiunea. La menstruaţiile dureroase ameliorează durerea şi scade tensiunea asociată. Extern, se utilizează pentru a scădea inflamaţia şi mâncărimea. Combinaţii: Intră în formula ceaiurilor antiastmatic, anticolitic, antidiareic, gastric, hepatic. Preparare şi administrare: Infuzie - se toarnă o cană de apă fierbinte peste 1 linguriţă plină de plantă uscată şi se lasă la infuzat 10 min. Se bea de câte ori se doreşte. Tinctură - 1-2 ml de tinctură de trei ori pe zi.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.