Denumire ştiinţifica: Rosmarinus officinalis. Denumire populară: rozmarin. Recoltare: frunzele se culeg pe durata verii, sau cel mai bine in timpul înfloririi. Părţile utilizate: Frunzele şi rămurelele. Acţiune: Carminativ (care favorizeaza expulzarea gazelor intestinale), antispastic, antidepresiv, irită pielea, antimicrobian, stimulează menstruaţia.
Indicaţii terapeutice: Rozmarinul este un stimulant circulator şi nervin care, pe lângă efectul de calmare asupra indigestiei, este utilizat pentru tensiuni psihologice. Simptomele includ constipaţie cu flatulenţă, dureri de cap sau depresie asociată cu debilitate. Extern, se foloseşte pentru a ameliora durerile musculare, sciatica şi nevralgiile. Acţionează ca stimulent atât pentru foliculii de păr cât şi pentru circulaţia scalpului, fiind de ajutor în calviţie (cele mai eficiente sunt uleiurile).
Combinaţii: Pentru depresii se poate combina cu gura lupului, cola şi ovăz. Preparare şi administrare: Infuzie - se toarnă o cană de apă fierbinte peste 2 linguriţe de plantă uscată şi se lasă la infuzat 10-15 min. Se bea de trei ori pe zi. Tinctura - 1-2 ml de tinctură de trei ori pe zi.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.