Hipercolesterolemia, sau colesterolul mărit, reprezintă un nivel ridicat al colesterolului în sânge și apare adesea în combinație cu un nivel ridicat de trigliceride. Grăsimile se depun pe pereții vaselor de sânge, arterele se îngustează, astfel că poate apărea oricând un infarct de miocard sau un accident vascular cerebral.
Nivelul de colesterol poate fi scăzut printr-o alimentație sănătoasă, plus că există alimente specifice cu un rol benefic în acest sens, mai ales că sunt la îndemâna oricui.
7 alimente care scad colesterolul, la îndemână:
1. Ovăz. Ovăzul este o variantă foarte bună de mic-dejun și conține foarte multe fibre. Acesta poate fi consumat în mai multe combinații. De exemplu se pot adăuga scorțișoară, banane, căpșune, afine, sau orice alte fructe.
2. Leguminoase. Conțin, de asemenea, o cantitate foarte mare de fibre, iar organismului îi ia mai mult să le digere, astfel că oferă o senzație de sațietate pe termen lung.
3. Vinete. Sunt o sursă incredibilă de fibre solubile, plus că salata de vinete este un adevărat deliciu.
4. Nucifere. Migdale, nuci, alune, toate sunt benefice pentru inimă. Doar 55 de grame de nucifere pe zi pot reduce colesterolul cu 5%.
5. Mere, struguri, căpșune și citrice. Aceste fructe sunt bogate în pectin, un tip de fibră solubilă care scade colesterolul.
6. Pește gras. Acesta poate să înlocuiască carnea de 2-3 ori pe săptămână, schimb care oricum va ajuta la scăderea colesterolului. La asta se adaugă și grăsimile Omega 3, care au același rol.
7. Soia. Consumul zilnic a 25 de grame de proteine din soia reduc colesterolul cu 5-6%.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.