mircea.gheorghe

Un nou studiu medical a ajuns la concluzia că expunerea la soare măreşte apetitul bărbaţilor, dar nu şi pe cel al femeilor. Astfel, în cazul bărbaţilor, expunerea la soare activează o proteină care semnalizează organismului să producă un hormon ce stimulează pofta de mâncare. În cazul femeilor, un al treilea hormon blochează interacţiunea primilor doi şi, în consecinţă, nu apar creşteri semnificative în apetit după expunerea la soare.

Studiul, realizat la Universitatea din Tel Aviv, identifică diferenţele dintre bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte activarea mecanismului metabolic. Cercetătorii au explicat că, pentru masculi, atât în cazul speciilor animale, cât şi al oamenilor, expunerea la soare activează o proteină denumită p53, care are funcţia de a repara ADN-ul din piele ce a fost afectat de expunerea la soare. Activarea proteinei p53 semnalează organismului să producă un hormon denumit grelină, care stimulează la rândul său pofta de mâncare. În cazul femeilor, hormonul estrogen blochează interacţiunea dintre p53 şi grelină şi, în consecinţă, nu apare o senzaţie de foame neobişnuită după expunerea la soare.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf.Apostol Andrei” Galați a fost adus un echipament ultraperformant de radiologie, în cadrul programului Consiliului Județean de dotare a spitalelor cu aparatură medicală. Valoarea investiției este de 2,3 milioane de lei, fonduri din bugetul propriu al Consiliului Județean Galați.

“Continuăm să aducem aparatură medicală nouă pentru spitalele din Galați, astfel încât să îmbunătățim condițiile de diagnostic și tratament.

Ultimul aparat medical, care a ajuns la Spitalul Județean, este un modern echipament radiologic cu grafie și scopie, dotat cu tehnologie de ultimă generație, care permite realizarea de radiografii cu un grad ridicat de complexitate și elimină necesitatea unor expuneri suplimentare. A fost nevoie de folosirea unei macarale pentru a descărca cele 21 de cutii ale aparatului medical.

În curând, vor fi finalizate și lucrările de amenajare a spațiului unde va funcționa acest dispozitiv medical, astfel încât specialiștii de la București să înceapă cât mai repede montarea echipamentului”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați. 

După ce aparatul medical va fi montat, vor demara procedurile de calibrare, testare și avizare.

Investiție finalizată la Spitalul de Pneumoftiziologie, acolo unde este funcțional deja noul bloc alimentar al spitalului. Investiția, care a presupus și dotarea cu echipamentele necesare, a fost realizată cu fonduri din bugetul propriu al Consiliului Județean Galați, iar valoarea lucrărilor a fost de 6.002.697 de lei.

“Vechea bucătărie a spitalului funcționa într-o clădire degradată, construită acum mai bine de 60 de ani. Spațiul era impropriu pentru a pregăti zilnic sute de porții de mâncare.

De aceea, am decis să demolăm mare parte din vechile spații și să construim o clădire nouă și modernă, astfel încât hrana să fie pregătită în condiții cât mai bune, cu respectarea celor mai drastice norme igienico-sanitare, iar pacienții să primească un meniu cât mai diversificat și adaptat nevoilor lor”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

La Spitalul de Pneumoftiziologie se pot pregăti zilnic aproximativ 300 de porții de mâncare și 17 meniuri diferite.

“Noul bloc alimentar este dotat cu toate echipamentele necesare (maşini de gătit, dispozitive de gătit pe bază de abur sub presiune, dispozitive frigorifice profesionale, roboți profesionali de bucătărie, mașină industrială de spălat etc), o parte dintre ele fiind folosite pentru prima dată pentru pregătirea hranei bolnavilor.

Acum, bucătăria spitalului are spații separate pentru pregătirea termică a hranei, sterilizarea ustensilelor, recepţia şi depozitarea alimentelor, precum și o sală nouă de mese. În plus, noua bucătărie este dotată și cu un sistem performant de ventilație. Totul este funcțional, iar în acest moment hrana pacienților este pregătită deja în noul bloc alimentar al spitalului”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În noua clădire, pe lângă blocul alimentar, au fost amenajate și două săli de curs cu intrare separată, precum și vestiare pentru personalul bucătăriei.

Un studiu publicat recent în jurnalul științific British Journal of Nutrition a arătat că un consum regulat de fructe este asociat unei stări de spirit mai bune și unui risc mai mic de simptome asociate depresiei.

De asemenea, cercetătorii nu au găsit aceeași legătură între numărul de porții de legume și sănătatea mintală. Pe de altă parte, persoanele care consumă deseori cipsuri, o categorie de produse sărace nutrițional, au un risc mai mare de anxietate.

Deși atât fructele cât și legumele sunt bogate în fibre, antioxidanți, vitamine și minerale, cercetătorii cred că fructele sunt mai benefice deoarece majoritatea legumelor se consumă prin preparare termică, moment în care se pierd o parte din nutrienți.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, Galaţi organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcţiei contractuale, de execuţie, vacante, de moaşă (2 posturi).

Condiţiile specifice necesare participării la concurs:
- moaşă principală cu studii superioare de lungă durată (S): diplomă de licenţă în specialitate; examen pentru obţinerea gradului de principal; minimum 5 ani vechime ca moaşă.
- moaşă cu studii superioare de lungă durată (S): diplomă de licenţă în specialitate; minimum 6 luni vechime ca moaşă.
- moaşă debutantă cu studii superioare de lungă durată (S): diplomă de licenţă în specialitate, fără vechime.

Calendarul desfășurării concursului este următor:
- 11 iulie 2022, ora 14.00: termenul limită pentru depunerea dosarelor;
- 22 iulie 2022, ora 10.00: proba scrisă;
- 28 iulie 2022, ora 09.00: proba interviu.

Cele mai multe locuri bugetate pentru admiterea de anul acesta, la Universitatea ”Dunărea de Jos” merg către Facultatea de Medicină și Farmacie – 263 de locuri.

Facultatea de Medicină și Farmacie are un calendar de admitere propriu:

  • 11-22 iulie - înscrieri online și la centrele special amenajate,
  • 24-25 iulie - probe de concurs,
  • 25-26 iulie - afișarea rezultatelor din Etapa I și rezolvarea eventualelor contestații,
  • 26-31 iulie – depunerea diplomelor de bacalaureat în original (termen final de depunere diplome - 31 iulie, ora 1200).

La aproape toate facultățile, admiterea se face pe bază de dosar, ponderea mediei de bacalaureat oscilând între 50 și 100%, în funcție de specificul fiecăreia. Examen se organizează doar la Facultatea de Medicină și Farmacie, în zilele de 24 și 25 iulie.

Inscrierea candidatilor pentru admiterea 2022 la Facultatea de Medicina si Farmacie are loc în Corpul MG, din Str. Eroilor nr. 34, salile MG 1.6, MG 1.7, MG 1.8

Pentru admiterea la Licență, cifrele de școlarizare la specializările facultății sunt: Farmacie – 50 de locuri la buget / 18 cu taxă; Medicină – 80 locuri la buget/ 14 cu taxă; Medicină  dentară – 32 locuri la buget/ 7 cu taxă; Asistență medicală generală – 86 de locuri la buget/ 39 cu taxă; Moaşe – 10 locuri la buget/ 30 cu taxă; Tehnică dentară – 5 locuri la buget/ 43 cu taxă

Primăria Municipiului Galați în colaborare cu Serviciul de Asistență Medicală al municipiului Galați organizează, în perioada 29.06 - 01.07.2022, un număr de 9 centre de prim - ajutor, ca urmare a atenționării Administrației Naționale de Meteorologie “COD GALBEN pentru val de căldură și disconfort termic accentuat”.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteorologică, de tip COD GALBEN, cu interval de valabilitate: 29, 30 iunie şi 1 iulie, fenomenele vizate fiind val de căldură şi disconfort termic ridicat, iar Galaţiul este unul dintre județele afectate.

Potrivit ANM, în intervalul menţionat valul de căldură se va extinde şi se va intensifica în toate regiunile. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 şi 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie şi de podiş, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Centrele de prim – ajutor pregătite de către Primărie sunt situate în următoarele spații: Carrefour – Market incinta Winmarkt; Carrefour – Market Potcoava de Aur; Carrefour – Market Micro 19 – Aleea Comerțului; Carrefour – Market Micro 16; Magazin SUPECO – Micro 39 C; Kaufland 2 - Str. Henri Coandă nr. 5; Shopping City Galați; Piața centrală – Hala Legume -  Fructe; Piața Țiglina I – Hala Legume -  Fructe.      

Serviciul de Asistență Medicală al municipiului Galați va pune la dispoziție personal medical calificat în vederea acordării primului ajutor populației afectate de temperaturile ridicate.

Vitamina D a fost mult timp prezentată ca o parte importantă a sănătății unei persoane. Nu numai că este crucială pentru sănătatea oaselor, dar cercetările anterioare arată că vitamina D joacă, de asemenea, un rol important în funcționarea sistemului imunitar, scrie Medical News Today.

În plus, deficiența de vitamina D a fost legată de diabet, boli cardiovasculare și boli respiratorii. Acum cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud spun că au dovezi care leagă deficiența de vitamina D cu un risc crescut de demență și accident vascular cerebral. Studiul a fost publicat recent în The American Journal of Clinical Nutrition.

Cercetări anterioare, inclusiv un studiu din 2018 care a efectuat o revizuire sistematică și o analiză a peste 70 de studii clinice și preclinice despre rolul vitaminei D în bolile neurodegenerative precum Alzheimer și boala Parkinson, au concluzionat că nu există dovezi concrete că vitamina D este neuroprotectoare. .

Ministerul Sănătății va demara oficial distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu către populația eligibilă prin farmaciile comunitare, cu prescripție eliberată de medicii de familie. Astfel, farmaciile vor primi în următoarele 7 zile de la direcțiile de sănătate publică (DSP) stocuri de comprimate cu iodură de potasiu, pe care le vor elibera preventiv populației.

Comprimatele vor fi administrate doar în caz de incident nuclear, la indicația autorităților.

Monitorul Oficial a publicat, joi seară, Ordinul privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populație.

Majoritatea pesoanelor care aud termenul de diabet insipid se gadesc la o afectiune legata direct de diabetul zaharat. Desi cele doua afectiuni poarta partial acelasi nume si au cateva semne comune, de fapt, diabetul zaharat (de tip 1 sau 2) si diabetul insipid nu au nici o legatura.

Diabetul insipid este o afectiune caracterizata prin sete intensa (polidipsie) si excretia unei cantitati mari de urina (poliurie). In majoritatea cazurilor este rezultatul unei produceri, stocari, sau eliberari defectuoase a unui hormon important. Uneori diabetul insipid poate apare si cand rinichii sunt incapabili sa raspunda adecvat la acest hormon. Rareori, diabetul insipid poate apare in timpul sarcinii (diabet isipid gestational) Totusi, vestea buna este ca exista tratamente eficiente pentru amliorarea setei si normalizarea excretiei de urina.

Cele mai frecvente semne si simptome ale diabetului insipid sunt:

- sete extrema;

- excretia unui volum excesiv de urina diluata.

In functie de severitatea afectiunii, cantitatea de urina eliminata poate ajunge pana la 2,5 litri pe zi in cazul diabetului insipid usor si pana la 15 litri pe zi daca afectiunea este severa si pacientul ingereaza multe lichide. In comparatie, eliminarea medie de urina a unui adult sanatos variaza intre 1,5 si 2,5 litri pe zi. Alte semne pot fi nevoia de a urina noaptea si enurezisul nocturn.

Diabetul insipid nefrogen care este prezent la nastere sau la scurt timp dupa aceasta are de obicei o cauza genetica si afecteaza permament capacitatea rinichiului de a conc entra urina. Diabetul insipid nefrogen de obicei afecteaza barbatii, desi femeile pot transmite gena la copii.

Diabetul insipid poate face ca organismul sa retina o cantitate inadecvata de apa pentru a functiona corect, iar pacientul poate deveni deshidratat.

Diabetul insipid poate determina, de asemeni, un dezechilibru electrolitic. Electrolitii sunt minerale din sange – cum sunt sodiul, potasiul si calciu – care mentin echilibrul lichidelor din organism. Dezechilibrul electrolitic poate determina simptome, cum sunt cefaleea, oboseala, iritabilitatea si durerile musculare.

Se recomanda un consult medical imediat daca se observa cele mai frecvente semne ale diabetului insipid: sete excesiva si eliminare extrema de urina.

Daca pacientul are diabet insipid, este importat sa previna aparitia deshidratarii. Medicul poate sugera cantitatea de lichide care trebuie ingerata pentru a evita deshidratarea. Este bine ca pacientul sa aiba tot timpul apa cu el, in cazul in care aceasta nu este disponibila in locul in care se afla.

De asemeni este bine ca pacientul sa poarte o placuta, o bratara sau un card al pacientului asupra sa astfel incat in cazul unei urgente medicale, persoanlul medical sa poata recunoaste imediat nevoia sa pentru un tratament special.