Tensiunea arterială mare, colesterolul ridicat și diabetul cresc riscul bolilor de inimă. Dar un studiu amplu relevă faptul că la persoanele cu aceste afecțiuni, creșterea nivelului de activitate fizică este asociată cu o probabilitate redusă de evenimente cardiace și mortalitate.
O lucrare prezentată la ESC Preventive Cardiology 2021, un congres științific online al Societății Europene de Cardiologie, sugerează că persoanele care au hipertensiune, colesterol mărit sau diabet pot să-și scadă riscul de evenimente cardiace cu potențial fatal dacă fac mișcare în mod regulat.
Potrivit declarațiilor cercetătorilor, studiul sugerează că, pentru a preveni atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale și pentru a crește longevitatea, persoanele sănătoase ar trebui să își mențină nivelul de activitate fizică, în timp ce oamenii cu factori de risc cardiovascular ar trebui să devină mai activi. Asocierile descoperite în studiu au fost și mai pronunțate la participanții care erau relativ sedentari la începutul studiului, indicând faptul că persoanele inactive au cel mai mult de câștigat în momentul în care se apucă să facă mișcare în mod regulat.
Pentru a preveni bolile de inimă, ghidurile europene recomandă cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică moderată sau 75 de minute pe săptămână de activitate fizică intensă - sau o combinație echivalentă între aceste două tipuri de mișcare.
Oamenii de știință concluzionează că, pentru persoanele care în prezent sunt sedentare, mersul pe jos este o activitate exelentă pentru a începe să facă mișcare. Dacă aceste persoane ajung la volumul de sport recomandat de ghiduri, e bine ca ulterior să încerce să adauge 10 minute în fiecare zi sau să crească intensitatea mișcării. Pentru persoanele care preferă să facă mișcare în casă, pot fi utile exercițiile simple de gimnastică și de forță (fandări, genuflexiuni, exerciții cu greutăți etc.).
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.