Astigmatismul reprezintă o afecţiune din sfera oftalmologică, un viciu de refracţie care apare ca urmare a deformării unuia dintre elementele optice ale ochiului (corneea sau cristalinul). Această patologie prezintă drept consecinţă majoră un defect vizual de tip vedere dublă, asociată cu miopie, hipermetropie sau cu o combinaţie a acestora.
Astigmatismul reprezintă un defect de vedere (viciu de refracţie), cu o răspândire destul de largă (aproximativ două treimi din totalul populaţiei). Această afecţiune reprezintă consecinţa unei curbături imperfecte a corneei sau cristalinului ochiului, cele două elemente optice care participă, împreună cu retina, la formarea imaginilor.
În mod normal, ochiul fiziologic (emetrop) are un aspect sferic. Această formă a sa face ca procesul de trecere a unei raze de lumină din mediu prin structurile optice ale ochiului să aiba o focalizare corectă şi unică pe retină. În cazul unei persoane cu astigmatism, forma nu mai este păstrată, ci devine mai apropiată de cea a unui oval, astfel că focalizarea razei de lumina se va realiza în mai multe puncte şi va determina formarea unei imagini tulburi, adesea cu aspect dublu.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.