Anemia este o afecţiune care înseamnă deficitul de globule roşii sănătoase (eritrocite – celulele sangvine care transportă oxigenul adecvat către organe).
În termeni medicali, anemia reprezintă scăderea cantităţii de hemoglobină din interiorul eritrocitelor, adică niveluri sub 12 g/dl la femei şi sub 13 g/dl la bărbaţi. Anemia poate fi o manifestare a unor afecţiuni subiacente, ascunse, care necesită investigaţii suplimentare pentru stabilirea unui diagnostic corect, care să permită iniţierea unui tratament ţintit. Tratamentul anemiei poate presupune admnistrarea unor suplimente alimentare, însă şi efectuarea unor proceduri medicale. Poţi preveni unele tipuri de anemie printr-o alimentaţie variată şi sănătoasă. Anemia poate fi temporară sau pe termen lung şi poate varia de la uşoară, moderată sau severă, în funcţie de valoarea hemoglobinei. Anemia te poate face să te simţi obosit şi slăbit. Mergi la medic dacă bănuieşti că ai anemie – aceasta poate fi un semnal de alarmă pentru o afecţiune severă.
Semnele şi simptomele anemiei variază în funcţie de cauza care a declanşat-o. Dacă anemia este determinată de o boală cronică, boala o poate masca şi, astfel, anemia ar putea fi depistată prin investigaţiile pe care le efectuezi pentru o altă boală. În funcţie de cauzele anemiei, se întâmplă să nu ai simptome. Iniţial, anemia poate fi atât de silenţioasa încât să nu o observi. Simtomele se agravează pe măsură ce anemia se agravează. Când acestea apar, ar putea să includă:
Oboseală
Slăbiciune
Piele palidă sau gălbuie
Aritimie (palpitaţii)
Dificultăţi în respiraţie
Ameţeală sau senzaţia de confuzie
Durere în piept
Mâini şi picioare reci
Cefalee.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.