Apendicita acută reprezintă inflamaţia apendicelui vermiform (cunoscut sub nume de „apendice”), un segment rudimentar al intestinului gros, de formă tubulară, asemănător unui deget de mănuşă, cu lungimea de câţiva centimetri, situat în partea dreaptă, inferioară a abdomenului.
Apendicita este una dintre cele mai frecvente cauze de durere abdominală acută, care se poate produce atât la copii, cât şi la adulţi. În ţările dezvoltate, între 5,7 şi 50 de pacienţi la 100.000 de locuitori sunt diagnosticaţi în fiecare an cu apendicită acută, frecvenţa mai mare fiind înregistrată la persoanele cu vârsta cuprinsă între 10 şi 30 ani.
Apendicita acută este mai frecventă la bărbaţi (adulţi) şi adolescenţi. De obicei simptomele apar rapid. Durerea abdominală creşte în intensitate în decurs de 6-12 ore. Simptomele pot varia de la pacient la pacient şi pot include câteva sau toate din manifestările de mai jos:
Durerea abdominală: începe ca un disconfort în jurul buricului, în câteva ore durerea va cuprinde zona abdominală dreaptă, durerea poate cuprinde şi alte zone abdominale în funcţie de localizarea apendicelui, durerea se accentuează la mişcare, inspir profund, tuse sau strănut, lipsa poftei de mâncare (anorexie) este prezentă aproape întotdeauna.
Greaţă, vărsături (mai rar), constipaţie, diaree uşoară (mai rar), febră moderată (între 37,5 °C şi 38,5 °C); uneori, febra poate lipsi. În cazul în care s-a produs perforarea apendicelui, simptomele includ: durere severă care cuprinde tot abdomenul, creşterea febrei.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.