Cea mai detaliată hartă realizată vreodată care arată legăturile de comunicare dintre hipocamp – centrul de control al memoriei creierului – şi restul creierului a fost creată de oamenii de ştiinţă australieni, şi poate schimba modul în care ne gândim la memoria umană. Oamenii de ştiinţă au creat cea mai detaliată hartă de până acum a „autostrăzilor neuronale” care conectează banca de memorie a materiei cenuşii – hipocampul – cu restul creierului uman, dezvăluind modele neaşteptate de conexiuni între regiuni.
„Am fost surprinşi să găsim mai puţine conexiuni între hipocamp şi zonele corticale frontale şi mai multe conexiuni cu zonele de procesare vizuală timpurie decât ne aşteptam să vedem”, spune psihologul Marshall Dalton, de la universitatea din Sydney.
Deşi există încă multe dezbateri cu privire la rolul precis pe care îl are hipocampul în legătură cu memoria, neurologii sunt încrezători că acesta joacă un rol cheie în construirea memoriei şi integrarea acesteia cu percepţia umană pentru a permite luarea deciziilor cu privire la viitor. O mai bună înţelegere a modului în care funcţionează hipocampul în context cu alte zone ale creierului ar putea ajuta într-o zi la combaterea declinului memoriei.
Folosind o nouă tehnică de imagistică numită imagistică ponderată prin difuzie – un tip de scanare RMN care utilizează difuzia moleculelor de apă prin ţesuturi pentru a genera contrast – oamenii de ştiinţă au creat o hartă de înaltă rezoluţie a conexiunilor dintre hipocamp şi cortexul cerebral din creierul a şapte persoane femei adulte sub 35 de ani.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.