Aproape toate cancerele hepatice se dezvoltă după zeci de ani de boală hepatică cronică, dar o nouă descoperire a cercetătorilor americani ar putea duce la tratamente care ar putea opri avansarea bolii hepatice cronice spre cancer.
Un studiu recent, al cercetătorilor de la universitatea Columbia, Statele Unite, arată că în timpul bolii hepatice cronice, în rândul unei populaţii speciale de celule hepatice, denumite celule hepatice stelate (CSH), apare o schimbare de echilibru între celulele active şi cele aflate în repaus (naive). Acest dezechilibru nu numai că promovează fibroza, ci pregăteşte şi terenul pentru cel mai frecvent tip de cancer de ficat, numit carcinom hepatocelular.
Descoperirile, publicate în revista online Nature, sugerează că ar putea fi posibilă prevenirea dezvoltării cancerului de ficat – a patra cauză de deces prin cancer la nivel mondial – prin vizarea procesului de activare a celulelor stelate.
Carcinomul hepatocelular (CHC) se dezvoltă aproape exclusiv la pacienţii cu o boală hepatică cronică, inclusiv ciroza, hepatita sau boala ficatului gras non-alcoolică. Aceste boli cauzează adesea ţesut cicatricial extins şi progresiv (fibroză) în ficat.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.