Agrişe: sunt fructele Agrişului (Ribes uva-crispa sau Ribes grossularia) care este un arbust fructifer ce face parte din familia Grossulariaceae. În continuare vom trece în revistă principalele caracteristici ale agrişelor, proprietăţile, beneficiile pentru sănătate.
Agrişul are un areal larg de răspândire, întâlnindu-se în Europa, Asia, America de Nord, iar în Romania creşte spontan în zonele de deal şi de munte din ţara noastră. În unele zone ale ţării, agrişele se mai numesc şi cozmete, strugur spinos, smârdar, bobiţă sau agruş. Se prezintă sub forma unui arbust rustic, cu aspect de tufă, cu numeroase tulpini ce cresc până la o înălţime cuprinsă între 0,6-1,5 metri. Agrişele sunt utilizate datorită calităţii lor laxative şi depurative.
Au efecte benefice în gută, afecţiuni cardiace, sunt un bun regulator al activităţii digestive şi hepatice, un diuretic natural şi eficient. Fructele sunt recomandate şi în curele de slăbire. Proprietăţile antiinflamatorii ale fructelor reduc durerea şi inflamaţia la pacienţii cu artrită, agrisele încetinesc activitatea osteoclastelor, celulele responsabile cu distrugerea ţesutui osos. Şi mai au multe alte beneficii, despre care vom mai vorbi în curând.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.