Fructele măceşului sunt recunoscute ca fiind un adevărat medicament natural, datorită conţinutului ridicat de vitamina C. Se consumă sub orice formă - ceaiuri, tincturi, infuzie, decoct, dar şi sirop, zdrobite sau măcinate. Măceşul este o specie de plantă pe care o regăsim atât în Europa, cât şi în nord vestul Africii şi în vestul Asiei, având tulpina acoperită de mici spini şi fructele roşii. Micile fructe roşii conţin o mulţime de nutrienţi - 49% apă, 21% zaharuri, 3,6% proteine, 3,5% acizi. 23% celuloză, 2,8% minerale dar şi vitaminele C, B1, B2, B3, E, F, K, P şi provitamina A. În ele mai regăsim şi acid linolic şi arahidonic, dar şi acid malis şi citric, ce contribuie la stabilizarea vitaminei C. De asemenea, măceşele conţin şi betulină, dar şi licopen, cel care le conferă culoarea roşie.
Dintre ingredientele bioactive pe care le regăsim în măceşe trebuie să amintim şi substanţe glucidice, pectine, taninuri, acizi organici, terpenoide şi glicozide ale beta-sitosterolului. Toate aceste substanţe nutritive recomandă măceşele, precum şi ceaiul de măceşe drept un adevărat panaceu.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.