Direcția de Sănătate Publică Galați informează locuitorii din localitățile afectate de inundații că, pentru mai multă siguranță, apa din rețea se poate consuma fiartă și răcită - apa trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheață. În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecția chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor și a majorității virușilor. Pentru dezinfecția chimică se folosesc preparate cu clor.
În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, DSP recomandă să fie consumată numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităților publice.
„Preveniți contaminarea apei în timpul depozitării acesteia. Folosiți apa care este sub calitatea apei potabile numai pentru curățenie, spălarea lenjeriei și salubritate. În acest sens, se utilizează numai în combinație cu detergenți”, precizează DSP Galați.
Instituția a publicat și sfaturi privind siguranța alimentară, pentru a evita îmbolnăvirea:
„- Spălați-vă în permanență mâinile și spălați ustensilele de bucătărie;
- Folosiți apa clorinată pentru prepararea alimentelor și pentru spălarea ustensilelor;
- Preparați laptele și hrana bebelușului numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic;
- Separați alimentele neprocesate de cele gătite;
- Preparați alimentele corespunzător din punct de vedere termic;
- Păstrați alimentele la o temperatură sigură pentru refrigerare dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare;
- Păstrați alimentele în recipiente închise.”
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.