Alergiile sunt pentru mulți români o problemă gravă, aproximativ opt luni pe an, incluzând primăvara, vara și toamna. Nasul înfundat, ochii roșii, mâncărimi și strănut sunt cele mai cunoscute manifestări ale acestor afecțiuni, însă unele alergii pot provoca boli grave.
Căldura, umiditatea, praful, poluarea dar și polenul sunt esențiale pentru întreținerea simptomelor alergiilor, dar, mai ales, pentru agravarea lor. Chiar dacă se crede că doar primăvara alergiile sunt alimentate de polen, este bine de știut că și pe perioada verii sunt unele plante care pot produce acest tip de alergen.
La ce facem alergie vara? Conform unui studiu publicat în uchicagomedicine.org, copacii polenizează în general în lunile de primăvară. Iarba polenizează în mai și iunie, iar buruienile polenizează de la mijlocul lunii august până la sfârșitul lunii septembrie.
Febra fânului apare atunci când sistemul imunitar reacționează excesiv la un alergen în aer liber, cum ar fi polenul, conform healthline.com. Un alergen este ceva care declanșează un răspuns alergic. Cei mai frecvenți alergeni sunt polenii de la plantele polenizate de vânt, cum ar fi copacii, ierburile și buruienile. Polenii de la plantele polenizate cu insecte sunt prea grele pentru a rămâne în aer mult timp și sunt mai puțin susceptibile să declanșeze o reacție alergică.
Pe lîngă acestea mai apare și mucegaiul dat de frunzele care încep să cadă din copaci, încă de la finalul lunii iunile, însă acesta devine o adevărată problemă în lunile septembrie și octombrie.
Mai mult, pe timpul verii se mai întâlnește și alergia la albine și viespi. Aceasta se se manifestă prin urticarie, tumefiere, uneori cu forme foarte severe (șoc anafilactic) ce pot fi mortale.
Mai sunt, de asemenea, alergiile provocate de înțepăturile de țânțari, bondari.
Deși nu este neapărat un simptom specific verii, tot acum poate apărea alergia alimentară. Aceasta poate fi dată de fructele de sezon cum sunt piersicile, cireșele, zmeura, sau chiar pepenii.
Alergia la fum – Expunerea la fumul de la diferite surse, cum ar fi grătare și focuri de tabără este, de asemenea, periculoasă pe timpul verii pentru cei care suferă de alergii, întrucât fumul provoacă iritații ale ochilor. Persoanele care sufera de astm au, de regulă, nasul și ochii sensibili, tocmai de aceea trebuie să evite pe cât posibil expunerea la fumul de grătar sau focuri de tabără, scrie rador.ro.
Și pentru că tot este vară, să nu uităm de alergia la soare. O persoană din zece se poate confrunta în acest sezon cu o astfel de alergie. Reacțiile fotoalergice provocate și agravate de soare apar pe zonele expuse sub forma unor pete mari înroșite, asemănătoare arsurilor solare, pe suprafața cărora își fac apariția bășicuțe însoțite de mâncărimi.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.