Tusea este reacţia naturală de apărare a organismului, reflexă sau deliberată, prin care se curăţă căile respiratorii, atunci când sunt parţial blocate de mucus, fum de ţigară, substanţe iritante inhalate sau produse străine.
Tusea este descrisă ca uscată şi productivă. Diferenţa dintre cele două tipuri este că tusea uscată nu este însoţită de expectoraţie, precum cea productivă. Pacienţii cu tuse uscată resimt deseori prezenţa unui corp străin în gât sau o senzaţie de iritare şi tuşesc pentru a elibera căile respiratorii, doar că senzaţia nu este înlăturată, făcând ca tusea să devină supărătoare.
Tusea uscată poate fi cauzată de mulţi factori, dintre care cei mai comuni sunt durerea de gât, inhalarea unor substanţe iritante, astmul, alergiile. Totuşi, în cazuri mai rare, anumite condiţii medicale pot provoca tusea uscată: boala pulmonară cronică obstructivă, boala de reflux gastroesofagian, boli cardiovasculare, precum şi tratamentul cu anumite medicamente sau anumite tulburări psihoactive. Tusea uscată poate fi ameliorată cu ajutorul siropurilor antitusive, comprimatelor de supt, medicamentelor antialergice şi a aerosolilor.
Este important să se respecte şi câteva reguli precum: igiena mâinilor, evitarea alimentelor şi băuturilor reci, renunţarea la fumat, diminuarea consumului de cafea sau băuturi cofeinizate sau carbogazoase, evitarea consumului de alimente prăjite şi a meselor copioase seara. Dacă tusea persistă mai mult de o săptămână, este recomandată vizita la medic, deoarece netratată poate duce inclusiv la complicaţii grave asupra sănătăţii.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.