Dieta ”occidentală” duce la creșterea cazurilor de boli autoimmune în rândul populației Recomandat

Numărul de cazuri de boli autoimune creşte în ţările în care în trecut nu au fost observate niciodată astfel de boli. Iar adoptarea dietelor în ”stil occidental” prin consumul de alimente de tip fast-food,  este un factor important care a contribuit la creşterea predispoziţiei la unele persoane pentru bolile autoimune, conform unor cercetări realizate de experţii britanici.

Doi experţi, pe nume James Lee şi Carola Vinuesa, de la Institutului Francis Crick din Londra, au înfiinţat grupuri de cercetare separate pentru a ajuta la identificarea cauzelor exacte ale bolilor autoimune.

Bolile autoimune variază de la diabet de tip 1 la artrită reumatoidă, boli inflamatorii intestinale şi scleroză multiplă. În fiecare caz, sistemul imunitar atacă ţesutul sănătos în loc de agenţi infecţioşi.    Numai în Marea Britanie, cel puţin 4 milioane de oameni au dezvoltat astfel de afecţiuni, unele persoane suferind mai chiar de mai multe boli. Pe plan internaţional, se estimează acum o creştere între 3% şi 9% pe an al bolilor autoimune. Majoritatea oamenilor de ştiinţă cred că factorii de mediu joacă un rol cheie în această creştere.    „Genetica umană nu s-a modificat în ultimele decenii”, a spus Lee. „Deci, ceva trebuie să se fi schimbat în lumea exterioară într-un mod care creşte predispoziţia noastră la boli autoimune.”    Această idee a fost susţinută şi de cercetătoarea Vinuesa. Ea a subliniat că un factor determinant au fost schimbările de alimentaţie care au avut loc pe măsură ce tot mai multe ţări adoptau diete în ”stil occidental” şi oamenii cumpărau mai mult fast-food. 

„Din produsele fast-food lipsesc anumite ingrediente importante, cum ar fi fibrele, iar dovezile sugerează că această modificare afectează microbiomul unei persoane – colecţia de micro-organisme pe care o avem în intestin şi care joacă un rol cheie în controlul diferitelor funcţii ale corpului”, a spus Vinuesa.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.