Despre depresie, boala secolului Recomandat

Într-o lume a socializării și relațiilor virtuale intense, oamenii au devenit tot mai singuri și depresivi.

Fiind o tulburare de dispoziție, depresia poate provoca simptome severe ce afectează emoţiile, gândirea şi activitățile zilnice. Specialiștii Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași au analizat această boală și pot oferi acum câteva explicații privind caracteristicile ei. Frecvența mai mare a acestei afecțiuni la femei poate fi explicată prin existența unor factori biologici, hormonali și sociali predispozanți.Astfel, în cazul femeilor, sindromul premenstrual, menopauza şi nașterea reprezintă cauze posibile suplimentare pentru depresie.

  1. Depresia este o afecțiune medicală Depresia este o tulburare de dispoziție frecventă, ce poate avea consecințe grave. Astfel, simptomele depresiei pot scădea capacitatea de a lucra sau de a studia, pot afecta somnul sau alimentația, putând reduce dramatic capacitatea individului de a se bucura de viață. Anumite medicamente și unele afecțiuni medicale, cum ar fi o tulburare tiroidiană, pot provoca aceleași simptome ca depresia. O comunicare bună cu specialistul vă poate ajuta să faceți alegeri bune referitoare la sănătatea dumneavoastră.
  2. Depresia doare, la propriu Pentru multe persoane, depresia este considerată un mit, fiind asociată, în percepția generală, doar cu simptome ce țin de latura psihică. Dacă aveți oricare dintre următoarele semne și simptome de cel puțin două săptămâni, este posibil să suferiți de depresie: stare de spirit tristă, anxioasă, sentimente de deznădejde sau pesimism, iritabilitate, sentimente de vinovăție, lipsă de valoare sau neputință, scăderea energiei sau oboseală, dificultăți de somn, trezire dimineața devreme sau somn excesiv, pierderea interesului sau a plăcerii pentru hobby-uri și activități, lentoare în mișcare, senzație de neliniște, dificultăți de concentrare, de memorie sau de luare a deciziilor, modificări ale poftei de mâncare sau ale greutății, gânduri de moarte sau suicid sau tentative de suicid, dureri de cap, crampe sau probleme digestive fără o cauză fizică clară.
  3. Anumite tipuri de depresie sunt specifice femeilor Sarcina, perioada postpartum, perimenopauza și ciclul menstrual sunt toate asociate cu schimbări fizice și hormonale dramatice. Anumite tipuri de depresie pot apărea în diferite etape ale vieții unei femei:

Tulburare disforică premenstruală (TDPM) - Sindromul premenstrual (SPM) este asociat cu o serie de simptome fizice si psihologice care se produc înainte de perioada menstruației, fiind o problemă medicală care afectează femeile de vârstă fertilă

Depresia perinatală - Femeile gravide se confruntă în mod obișnuit cu diferite manifestări de dimineață, creștere în greutate și schimbări de dispoziție. Îngrijirea unui nou-născut este, de asemenea, o provocare. Depresia perinatală este o tulburare de dispoziție care poate afecta femeile în timpul sarcinii și după naștere și este mult mai gravă decât „baby blues”.

Depresia perimenopauzală - Perimenopauza (tranziția în menopauză) este o fază normală în viața unei femei și care, uneori, poate fi o provocare. Dacă treceți prin perimenopauză, este posibil să vă confruntați cu perioade anormale, probleme de somn, schimbări de dispoziție și bufeuri.

  1. Depresia poate fi tratată. Chiar și cele mai severe cazuri de depresie pot fi tratate. Astfel, în mod obișnuit, depresia este tratată cu medicamente, psihoterapie sau folosind o asociere a celor două.
  2. Oamenii de știință sunt dedicați cercetării în domeniul sănătății mintale

Cercetătorii continuă să studieze depresia pentru a îmbunătăți modul în care această afecțiune este diagnosticată și tratată.

 

 

 

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.