Peste 30% din cheltuielile totale din sistemul de sănătate din România sunt suportate, în fiecare an, de pacienți, sub formă de plăți directe, atunci când au nevoie de servicii medicale. Este una dintre concluziile studiului „Transparența banilor din sistemul medical românesc”, lansat de Academia de Studii Economice (ASE), cu sprijinul Rețelei de Sănătate Regina Maria și citat de HotNews.
Chiar dacă reprezintă sursa numărul 1 de finanțare a sistemului de sănătate, banii colectați din contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS) acoperă mai puțin de jumătate din cheltuielile totale ale sistemului de sănătate, într-un an: 42,66%, arată studiul.
Contribuția la asigurările de sănătate este plătită, însă, doar de 35% dintre români. „Există un dezechilibru între numărul de contributori și beneficiarii exceptați de la plata contribuției”, au constatat autorii studiului „Transparența banilor din sistemul medical românesc”.
A doua cea mai importantă sursă de finanțare a sistemului de sănătate este reprezentată de plățile directe din buzunarul pacienților (Out-of-pocket – OOP), estimate la 30,05% din totalul cheltuielilor.
Cheltuielile curente totale cu sănătatea s-au ridicat, în anul 2023, analizat în studiu, la 99,2 miliarde lei, echivalentul a aproximativ 20 de miliarde de euro – circa 6,18% din PIB. Aceste cifre se traduc printr-o cheltuială medie cu sănătatea de circa 1.051 de euro pe cap de locuitor.
De remarcat că, de-a lungul perioadei analizate în studiu (2013 – 2022) România s-a poziționat în mod constant la mai puțin de jumătate din media Uniunii ca procent din PIB alocat sănătății (10,9% media UE) sau a statelor vest europene – 12,9% din PIB în Germania, 12,1% din PIB în Austria, 12,3% din PIB în Franța.
Chiar și după pandemia care a început în 2020 și care a determinat o creștere accentuată a cheltuielilor pentru sănătate în majoritatea țărilor, România rămâne printre țările cu cele mai mici alocări pentru sănătate de pe continent.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.
Error: No articles to display