Un studiu al cercetătorilor francezi sugerează o posibilă asociere directă între consumul mare de îndulcitori artificiali şi riscul crescut de boli cardiovasculare, inclusiv infarct şi AVC. Un studiu amplu efectuat pe un eşantion de populaţie adultă din Franţa, publicat miercuri de The BMJ, a constatat că îndulcitorii artificiali, care fac parte din clasa de aditivi alimentari, consumaţi zilnic de milioane de oameni şi prezenţi în mii de alimente şi băuturi, nu ar trebui consideraţi o alternativă sănătoasă şi sigură la zahăr, în conformitate cu poziţia actuală a mai multor agenţii de sănătate.
Îndulcitorii artificiali sunt folosiţi pe scară largă ca alternative la zahăr, fără sau cu conţinut scăzut de calorii. Aceştia reprezintă o piaţă globală de 7,2 miliarde de dolari (7000 de milioane EUR) şi se găsesc în mii de produse din întreaga lume, în special în alimentele ultraprocesate, cum ar fi băuturile îndulcite artificial, unele gustări şi mâncăruri congelate cu conţinut scăzut de calorii. Mai multe studii au legat consumul de îndulcitori artificiali sau de băuturi îndulcite artificial (ASB) de creşterea în greutate, hipertensiune arterială şi inflamaţie, dar constatările au rămas neconcludente cu privire la rolul îndulcitorilor artificiali în cauza diferitelor boli, inclusiv a bolilor cardiovasculare (BCV).
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.