3 lap 3 lap

Chirurgia laparoscopică nu este inferioară intervenţiei de gastrectomie distală prin chirurgie deschisă pentru cancerul gastric local avansat, conform ratelor de supravieţuire la cinci ani, indică un nou studiu realizat de cercetători din Coreea de Sud. Un studiu clinic randomizat a comparat rezultatele de monitorizare de cinci ani pentru 492 de pacienţi care au suferit o gastrectomie distală prin chirurgia laparoscopică şi 482 de pacienţi cu gastrectomie distală printr-o chirurgie deschisă.
În studiul chirurgie gastro-intestinală laparoendoscopică (KLASS)-02, cercetătorii coreeni au examinat ratele globale de supravieţuire (OS) de cinci ani, şi pe cele de supravieţuire fără recidivă (RFS), precum şi complicaţiile pe termen lung. Carcinomatoza peritoneală, metastazele hematogene şi recurenţa locoregională au fost cele mai frecvente tipuri de recidivă (42,1, 20,8 şi, respectiv, 13,2%), fără a fi observată nicio diferenţă între grupuri, în tipurile de recurenţă, din fiecare stadiu al cancerului.
Comparativ cu grupul care a primit chirurgie deschisă, grupul cu chirurgie laparoscopică a avut o rată pentru complicaţiile târzii semnificativ mai mică (6,5% chirurgie laparoscopică faţă de 11,0%, chirurgie deschisă); obstrucţia intestinală a fost cel mai frecvent tip de complicaţie în ambele grupuri (2,6% chirurgie laparoscopică faţă de 5,0% chirurgie deschisă).

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.