Bacterii intestinale benefice în diabetul de tip 1 Recomandat

27 dia 27 dia

Cercetătorii au identificat o specie de bacterii intestinale care produc o proteină asemănătoare peptidei de insulină ţintită de sistemul imunitar în diabetul de tip 1. În diabetul zaharat de tip 1, organismul dezvoltă celule imune care atacă celulele beta pancreatice, cu rol critic în producţia şi secreţia de insulină. Una dintre primele ţinte ale acestui răspuns imun este o secvenţă specifică de aminoacizi sau peptide din molecula de insulină. Cercetătorii încă nu ştiu ce declanşează acest răspuns autoimun.
O echipă de la Joslin Diabetes Center şi Boston College, din Statele Unite, a descoperit că o proteină produsă de o bacterie din stomac, conţine enzime asemănătoare peptidei pe care sistemul imun o atacă în diabetul zaharat de tip 1. Cercetarile au evidenţiat ceva şi mai important, şi anume o legătura între prezenţa bacteriei intestinale şi dezvoltarea diabetului de tip 1 la copiii cu un risc genetic pentru această boală.
„Deşi genetica şi istoricul familial contribuie la riscul dezvoltării diabetului zaharat de tip 1, rata de incidenţă la copii creşte la niveluri care depăşesc o explicaţie bazată doar pe genetică. Descoperirile noastre sugerează că expunerea la o peptidă produsă de bacteriile intestinale, asemănătoare peptidei de insulină, ar putea stimula sau spori răspunsul autoimun care iniţiază diabetul de tip 1”, a declarat dr. C. Ronald Kahn, de la Centrul pentru diabet Joslin, din Boston.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.