O echipă de cercetători de la Oxford a realizat un umăr robotic care serveşte ca bioreactor şi mecanism de întindere într-un efort de a creşte, pe cale artificială, ţesut de tendon uman funcţional. În ultimele decenii, oamenii de ştiinţă din domeniul medical au analizat posibilitatea de a utiliza celule fibroblaste pentru a creşte ţesut uman care ar putea înlocui, la pacienţii umani, ţesutul pierdut sau deteriorat. În acest scop, cercetătorii au crescut organe, piele, cartilaj şi chiar o trahee, dar astfel de eforturi se află abia la început.
Un domeniu de cercetare deosebit de provocator este creşterea ţesutului din care este format tendonul. Ţesuturile proiectate până acum nu au demonstrat elasticitatea necesară pentru a putea fi utilizate la pacienţi umani. Pentru a mări elasticitatea ţesutului crescut artificial experţii au încercat să construiască dispozitive care să întindă şi să îndoaie ţesutul pe măsură ce acesta creşte. Din păcate, aceste încercări nu au produs ţesut care să se îndoaie, să se răsucească şi să se întindă la fel cum o face ţesutul natural.
În acest nou efort, cercetătorii de la Oxford au adoptat o nouă abordare. În loc să cultive ţesutul în vase Petri cu dispozitive de întindere, oamenii de ştiinţă au crescut ţesutul pe o articulaţie fabricată în aşa fel încât să imite un umăr uman.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.