Războiul din Ucraina afectează testarea unui nou medicament pentru scleroza multiplă în studii clinice, în condiţiile în care mulţi pacienţi înrolaţi erau din Rusia şi Ucraina.
Anunţul a fost făcut de compania farmaceutică elveţiană Roche, care a precizat că statele est-europene au o pondere importantă în unele studii clinice.
“În mod obişnuit atât Ucraina, cât şi Rusia au o contribuţie importantă la studiile clinice în ceea ce priveşte pacienţii cu tulburări neurologice precum scleroza multiplă”, a afirmat şeful diviziei farmaceutice din cadrul Roche, Bill Anderson, citat de Reuters.
Astfel, circa 20-30% dintre pacienţii înrolaţi în studiile clinice în care este testat medicamentul fenebrutinib, dezvoltat pentru tratamentul sclerozei multiple, sunt din Rusia şi Ucraina. Fenebrutinib este un medicament din clasa inhibitorilor BTK, care a atras interesul mai multor companii farmaceutice pentru dezvoltarea de tratamente împotriva sclerozei multiple. În Ucraina, realizarea de studii clinice a fost extrem de afectată după începutul războiului, în timp ce în Rusia multe companii farmaceutice occidentale implicate în studii clinice au decis să nu mai înroleze noi pacienţi.
Pentru a face faţă situaţiei, compania farmaceutică elveţiana a decis să înroleze pacienţi pentru studiul clinic în alte state în care a mai derulat studii. Statele din Europa de Est sunt atractive pentru realizarea de studii clinice deoarece medicii sunt bine pregatiţi pentru a derula testele, iar pacienţii sunt interesaţi să participe la studii deoarece de multe ori au acces la servicii medicale de care nu ar putea beneficia altfel. Un alt motiv este costul mai scăzut pentru derularea studiilor clinice în statele est-europene comparativ cu ţările din vestul Europei.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.