De-a lungul timpului, cercetătorii au observat că pacienţii de sex masculin au prognosticuri şi rezultate mai slabe în anumite tipuri de cancere, inclusiv cancerele vezicii urinare şi cele hepatice. Într-un studiu recent, oamenii de ştiinţă au examinat diferenţele dintre răspunsurile imunitare la bărbaţi şi la femei, în alte cancere decât cele ale organelor de reproducere.
Într-un studiu publicat în Science Immunology şi condus de cercetători de la institutul pentru terapii imuno-oncologice (PIIO), Pelotonia, din Ohio, oamenii de ştiinţă s-au concentrat pe studierea răspunsului imun al celulelor T la malignitate, un factor cheie determinant pentru rezultatele pacienţilor şi o ţintă împortantă de imunoterapie în cancer, în ultimii ani.
Studiul a raportat o constatare de referinţă care descrie modul în care hormonii sexuali masculini contribuie la bias-ul legat de sex în cancer, prin modularea celulelor T CD8 + (citotoxice), numite şi „celule ucigaşe“, care mediază imunitatea adaptivă (dobândită) şi sunt esenţiale în manifestarea unui răspuns antitumoral.
„Aceste constatări evidenţiază stimularea mediată de hormonii androgeni a disfuncţiei celulelor T CD8 + în cancer şi sugerează implicaţii mai largi pentru dezvoltarea terapeutică, pentru a aborda discrepanţele de sex în sănătate şi boală“, a declarat autorul corespondent al studiului, dr. Zihai Li, imunolog în oncologie.
Hormonii androgeni sunt hormoni sexuali prezenţi într-un număr mai mare la bărbaţi. Studiul a arătat că celulele T CD8 + din cancerele subiecţilor de sex masculin, umani sau şoareci, sunt mai predispuse să producă un răspuns anti-tumoral mai slab, (celule T „epuizate“).
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.