Grăsimile din sânge responsabile pentru multe boli Recomandat

10 gras 10 gras

Un nou studiu internaţional arată că un nivel crescut de grăsimi în sânge, la persoanele cu diabet de tip 2 şi obezitate, sunt mai dăunătoare decât s-a estimat până acum. Cercetările arată că grăsimile din sânge aflate la un nivel crescut, pot ucide celulele şi pot agrava boala şi intensifică severitatea simptomelor. La pacienţii cu boli metabolice, nivelurile ridicate de grăsimi din sânge creează stres în celulele musculare ca reacţie la schimbările extracelulare, ceea ce le afectează structura şi funcţia. Cercetătorii de la universitatea din Leeds au descoperit că aceste celule stresate emit un semnal care se transmite şi altor celule. Semnalele, cunoscute sub numele de ceramide, pot avea un beneficiu protector pe termen scurt, deoarece fac parte dintr-un mecanism conceput pentru a reduce stresul celular. Dar în afecţiunile pe termen lung, cum este şi cazul bolilor metabolice, semnalele pot ucide celulele, pot face simptomele mai severe şi pot agrava boala.
Se ştie că un nivel crescut de grăsimi din sânge poate deteriora ţesuturile şi organele, contribuind la dezvoltarea bolilor cardiovasculare şi metabolice, inclusiv a diabetului de tip 2. Creşterea nivelului de grăsimi în sânge poate fi cauzată de obezitate. La nivel mondial, rata obezităţii s-a triplat din 1975. În 2016, erau peste 650 de milioane de adulţi cu vârsta de peste 18 ani cu obezitate, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Lee Roberts, profesor de fiziologie moleculară şi metabolism la facultatea de medicină a universităţii din Leeds, a declarat că: „Deşi această cercetare se află într-un stadiu incipient, descoperirea noastră poate sta la baza unor noi terapii sau abordări terapeutice pentru a preveni dezvoltarea bolilor cardiovasculare şi metabolice, cum este şi diabetul, la persoanele obeze cu un nivel ridicat de grăsimi în sânge“. Echipa a replicat în laborator nivelurile de grăsimi din sânge observate la persoanele cu boli metabolice, prin expunerea celulelor musculare scheletice la un acid gras numit palmitat. Celulele au început să transmită semnale ceramidelor.
Cercetatorii au descoperit că atunci când aceste celule au fost amestecate cu altele, care nu au fost expuse anterior la grăsimi, au comunicat între ele, transportând semnalul prin veziculele extracelulare. Experimentul a putut fi reprodus la voluntari umani cu boli metabolice cu rezultate comparabile. Descoperirile oferă un unghi complet nou asupra modului în care celulele răspund la stres, cu consecinţe importante pentru înţelegerea anumitor boli metabolice, inclusiv obezitatea.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.