Autorităţile sanitare sunt în alertă, titrează principalele televiziuni naționale. Numărul tot mai mare de refugiaţi ucraineni creşte riscul apariţiei poliomielitei, o boală infecţioasă extrem de gravă. În Ucraina, poliomielita nu a fost eradicată şi au fost mai multe focare în ultimii ani. Toate Direcţiile de Sănătate Publică au fost atenţionate să raporteze orice suspiciune. Riscul cel mare este pentru persoanele nevaccinate.
Odată cu intrarea în țară a unui număr mare de persoane nevaccinate împotriva polimielitei, riscul să apară cazuri de îmbolnăvire sau să se declanșeze o epidemie este destul de mare, avertizează specialiștii medicali. Boala, care lasă sechele grave, a fost eradicată în România. Ultimul caz s-a înregistrat în 1992, când virusul a fost adus din Bulgaria.
Virusul este extrem de contagios. Polimielita poate duce frecvent la deces, iar handicapurile motorii pe care le lasă pe viaţă sunt extrem de severe.
Caroline Brown, expert pentru urgențe, Biroul Regional OMS: Ştim că au fost cazuri de poliomielită în Ucraina anul trecut şi ştim că Guvernul român este în alertă şi oferă vaccinuri gratuite împotriva acestei boli, dar şi împotriva rujeolei copiilor refugiaţi care trec graniţa.
De altfel, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că Organizația Mondială a Sănătății a decis prelungirea măsurii de extindere a stării de Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională, în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răssoândire a virusului polio sălbatic.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.