DeepMind, compania de inteligență artificială a Google, și câțiva parteneri de cercetare au lansat o bază de date online care conține structurile 3D ale aproape fiecărei proteine din corpul uman, forma acestora fiind generată computațional cu ajutorul AlphaFold, un sistem revoluționar prezentat anul trecut.
Baza de date gratuită reprezintă un avans enorm și ușurează munca a oamenilor de știință din sute de domenii și discipline, cercetătorii speculând că ar putea pune bazele unei noi faze din evoluția biologiei și medicinei. Abilitatea de a prezice computațional forma unei proteine în loc de a o determina experimental prin tehnici de laborator meticuloase și adesea scumpe îi ajută deja pe cercetători să realizeze în luni de zile ceea ce anterior ar fi durat ani.
Dacă nu ești familiar cu domeniul proteomicii - cum este și normal pentru vasta majoritate a oamenilor - cel mai bun mod de a te gândi la reușita celor de la DeepMind ar fi prin raportarea la un alt efort major al comunității științifice: cel al secvențierii genomului uman. După cum probabil unii își vor aminti din anii '90 și începutul anilor 2000, acesta a fost un proiect uriaș ce a inclus numeroși cercetători și organizații din întreaga lume.
Proiectul Genomului Uman, finalizat de abia anul trecut, a avut un rol cheie în diagnosticarea și înțelegerea a nenumărate afecțiuni și în dezvoltarea unor medicamente și tratamente pentru acestea. Însă a fost însă doar începutul cercetărilor în domeniu, similar cu terminarea punerii tuturor marginilor ale unui puzzle uriaș. Iar următorul mare proiect înspre care și-au îndreptat atenția oamenii de știință a fost înțelegerea proteomului uman.
„Credem că această muncă reprezintă cea mai semnificativă contribuție adusă de AI până în prezent către avansarea cunoștințelor științifice și este un exemplu extraordinar cu privire la tipurile de beneficii pe care inteligența artificială le poate aduce societății”, a declarat fondatorul și CEO-ul DeepMind, Demis Hassabis, potrivit TechCrunch.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.