Boala ochiului leneş, descoperită la copii, la controalele medicale școlare Recomandat

Ambliopia sau boala ochiului leneş este o afecţiune întâlnită frecvent în rândul copiilor. Se manifestă prin vedere scăzută la un ochi, fără simptome vizibile. În cele mai multe cazuri, copiii trăiesc ani de zile cu această afecţiune, iar părinţii nici nu-şi dau seama că ar avea o problemă la ochi. Mulţi află diagnosticul la controlul de rutină înainte de începerea şcolii.

Un aspect important de ştiut e că ambliopia nu trece de la sine. Dacă micuţul a fost diagnosticat cu ambliopie, tratamentul trebuie început cât mai repede, pentru a diminua din disconfortul şi dificultăţile de învăţare care pot apărea odată cu începerea şcolii.

O metodă alternativă ocluzării este terapia vizuală. Aceasta presupune un set de tehnici şi exerciţii în sesiuni a câte 30 de minute pe zi, pe care le urmează copilul la clinică, apoi la domiciliu, sub supravegherea unui specialist în terapie vizuală.

Exerciţiile sunt concepute sub forma unor jocuri, uşor de efectuat de către copii de minim 6 ani. Jocurile forţează ochii şi creierul prin diverşi stimuli să lucreze împreună pentru a vedea din nou.

Copiii percep terapia ca pe o joacă, iar motivaţia pe care o au pentru a trece „la următorul nivel”, îi ajută să-şi îmbunătăţească vederea. Rezultatele nu întârzie să apară chiar de la primele şedinţe.

Deşi primele programe de terapie vizuală au fost concepute în SUA, apoi implementate şi în Canada sau Australia, în prezent există mai multe softuri de terapie vizuală, folosite cu succes şi în România.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.