George Ionescu

Ministerul Sănătăţii a precizat că accesul tuturor pacienţilor cronici (inclusiv al celor fără asigurare de sănătate) rămâne disponibil la tratamentele finanţate prin programele naţionale de sănătate.

Ministerul Sănătăţii a făcut un apel public la corectarea unui set de informaţii eronate care indicau pacienţii cu afecţiuni oncologice ca fiind singura categorie de beneficiari ai programelor de sănătate.

„Toţi pacienţii incluşi în programele naţionale de sănătate – inclusiv cei cu afecţiuni cronice precum: oncologie, diabet, afecţiuni cardiovasculare, ortopedice,bolnavi cu insuficienţă renală cronică dializaţi, boli rare, HIV/SIDA, TBC, etc. – beneficiază în continuare, de tratamente, dispozitive şi materiale sanitare , servicii medicale acordate în cadrul acestor programe, indiferent de statutul lor de asigurat. Reiterăm: pacienţii oncologici şi alţi pacienţi cronici care beneficiază de servicii prin programele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) NU vor fi afectaţi”, au mai transmis oficialii ministerului.

Lista programelor naţionale prin intermediul cărora se acordă tratamente specifice precum medicamente, materiale sanitare, dispozitive şi servicii medicale este următoarea:

  • Programul naţional de boli cardiovasculare;
  • Programul naţional de boli endocrine;
  • Programul naţional de diabet zaharat;
  • Programul naţional de oncologie;
  • Programul naţional de ortopedie;
  • Programul naţional de sănătate mintală;
  • Programul naţional de supleere a funcţiei renale;
  • Programul naţional de terapie intensivă a insuficienţei hepatice;
  • Programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană;
  • Programul naţional de tratament al bolilor neurologice;
  • Programul naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei;
  • Programul naţional de tratament al surdităţii;
  • Programul naţional de tratament pentru boli rare;
  • Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV/SIDA;
  • Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei.

Premierul Ilie Bolojan a declarat că va avea întâlniri, joi şi vineri, cu sindicatele pentru a discuta pachetul de măsuri de austeritate. El a ţinut să precizeze că soluţii magice, fără acest mix de măsuri, din păcate, nu pot fi puse în practică.

„Cei din sănătate nu au niciun motiv să facă grevă, pentru că nu le sunt afectate drepturile salariale. Există doar categoria TESA, care este afectată de sporul de condiţii vătămătoare. Gândiţi-vă că şi dumneavoastră lucraţi în birouri şi nu aveţi sporul de condiţii vătămătoare în faţa unui calculator. Dar personalul medical, mă refer la medici şi asistente, nu are niciun fel de afectare pe aceste măsuri”, a spus premierul Ilie Bolojan.

”Prin urmare, nu există niciun fel de motiv să facă grevă, dar, sigur, sunt deciziile sindicatelor”, a adăugat şeful Executivului.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a declarat marți că se va da posibilitatea unităților sanitare să realizeze caravane mobile de screening în zonele slab deservite medical.

„Se lucrează acum în Ministerul Sănătății la ea (n.r. propunere legislativă). Vom da posibilitatea unităților sanitare să realizeze caravane mobile de screening în zonele slab deservite medical. Până acum aceste caravane mobile la care am participat și eu de foarte multe ori, pentru screening populațional pentru diverse boli: cardiologie, neurologie și așa mai departe, în zone izolate sau slab deservite medical, au fost realizate în special de către ONG-uri, sau asocieri de ONG-uri cu diferite sponsorizări și așa mai departe”, a spus ministrul la postul de televiziune Digi 24.

El a afirmat că serviciile medicale prestate de caravane ar urma să fie decontate de către CNAS.

„Eu cred că este o măsură importantă, mai ales că avem multe localități în care oamenii nu au acces la servicii de bază de screening”, a mai spus Alexandru Rogobete.

Pentru seria a IX-a de tratament balnear din acest an, Casei Județene de Pensii (CJP) Galați i s-a repartizat un număr total de 301 bilete de tratament balnear, informează instituția.

Seriile de plecare sunt în zilele de 13, 14, 15 și 16 iulie.

Pentru afecțiuni cardiovasculare s-au alocat 39 de bilete, în stațiunile Covasna, Vatra Dornei, Buziaș și Tușnad.

Pentru afecțiuni reumatismale, au fost disponibile 232 de bilete, la stațiunile Amara, 1 Mai, Eforie Nord, Felix, Geoagiu, Herculane, Lacu Sărat, Mangalia, Nicolina, Pucioasa, Sărata Monteoru și Techirghiol.

Pentru afecțiuni respiratorii s-au alocat 8 bilete la Govora și Tg. Ocna, iar alte 22 de bilete au fost repartizate pentru afecțiuni digestive, la Căciulata, Călimănești, Olănești și Slănic Moldova. 

Relații referitoare la biletele de tratament se pot obține prin telefon, la numărul 0236.410.150.

Consiliul Judeţean Galaţi aşteaptă, până pe 1 iulie, ofertele pentru proiectarea şi construirea unui centru integrat de îngrijiri paliative.

Contractul are o valoare totală estimată de circa 20 milioane de lei, procedura fiind iniţiată sub incidenţa clauzei suspensive.

Noul centru ar urma să funcționeze într-o clădire cu patru etaje, dotată cu cele mai moderne echipamente și circuite medicale. Unitatea va avea 50 de paturi, dispuse în saloane pentru două sau trei persoane, cabinete medicale, saloane pentru kinetoterapie, consiliere psihologică, săli de tratament, sală de socializare, săli de așteptare.

„Vom atrage 12,5 milioane de lei prin Programul Sănătate, iar diferența o vom completa din bugetul propriu”, a declarat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a încheiat, recent, 15 contracte pentru spitale de recuperare în toate regiunile țării, valoarea acestora fiind de 742 milioane lei, a informat ministrul de resort, Marcel Boloș.

„Infrastructura de recuperare medicală va primi în sfârșit ce merită. Vorbim de cea mai mare investiție din ultimii ani în acest segment esențial al sănătății - adesea ignorat, deși exact aici, în centrele de recuperare, începe drumul real spre viața de după boală. Investim în spitale din Cluj, Bihor, Constanța, București, Harghita, Prahova, Argeș, Galați, Botoșani și Arad, care vor putea primi peste 260.000 pacienți anual”, a menționat Boloș.

Investițiile vor asigura dotarea acestor unități cu echipamente medicale de ultimă generație și implementarea standardelor de eficiență energetică nZEB.

„Proiectele includ dezvoltarea serviciilor de recuperare neuropsihomotorie pentru copii, modernizarea centrelor de balneologie și recuperare medicală, precum și extinderea și reabilitarea infrastructurii existente. Este o investiție în capacitatea României de a oferi tratamente de calitate după ce viața a fost deja dată peste cap, fie de un accident, o boală gravă sau o intervenție chirurgicală majoră”, a mai spus Marcel Boloș.

Primăria municipiului Galați informează că, în perioada 26 iunie – 4 iulie, se va derula o nouă etapă de dezinsecție, prin intermediul Serviciului Public Ecosal.

Pe 26 iunie, în intervalul orar 06.00 – 10.00, cu ajutorul unui elicopter, în vecinătatea zonelor cu luciu de apă, se va desfășura activitatea de larvicidare, destinată combaterii larvelor de țânțari, utilizându-se substanța Vectobac WG.

În zilele de 30 iunie și 1 iulie, în intervalul orar 04.00 – 08.00, se va interveni la sol cu echipamente de tip atomizor în vederea combaterii căpușelor din parcuri, de pe Faleza inferioară/superioară, din grădini și locuri de joacă, utilizându-se substanța Solfac Trio EC 140 NF - insecticid piretroid concentrat împotriva insectelor zburătoare și târâtoare.

În perioada 1 – 4 iulie, în intervalul orar 22.00 – 06.00, se va interveni la sol în vederea combaterii insectelor zburătoare, pe întreaga suprafață a municipiului Galați, utilizându-se substanțele Solfac Combi MAXX și Solfac Trio EC 140 NF - insecticid piretroid concentrat, cu echipamente de tip: generator ULV și termonebulizator.

Apicultorii și sericicultorii de pe raza municipiului Galați sunt rugați să-și ia toate măsurile de protecție necesare pentru familiile de albine și viermi de mătase în scopul evitării contactului cu substanțele insecticide distribuite în toate zonele verzi ale domeniului public.

Programul poate suferi modificări sau poate fi decalat în cazul în care condițiile meteo nu permit desfășurarea în bune condiții a acțiunii.

Primăria municipiului Galați informează că au fost activate opt centre de prim-ajutor ca urmare a atenționării cod galben de caniculă, valabilă începând de marți, 24 iunie.

Centrele de prim-ajutor sunt situate în următoarele spații: Carrefour – Market incinta Winmarkt; Carrefour – Market Potcoava de Aur; Carrefour – Market Micro 19 – Aleea Comerțului; Carrefour – Market Micro 16; Magazin SUPECO – Micro 39 C; Kaufland 2 - Str. Henri Coandă nr. 5; Piața Centrală – Hala Agro-Alimentară; Piața Țiglina I – Hala Legume-Fructe.      

În aceste centre, între orele 10.00 – 15.00, Serviciul de Asistență Medicală al municipiului Galați pune la dispoziție personal medical calificat în vederea acordării primului ajutor populației afectate de temperaturile ridicate.

Specialiștii avertizează că expunerea prelungită la soare și desfășurarea de activități fizice intense în aer liber pot avea efecte negative asupra sănătății, în special pentru copii, vârstnici și persoanele cu afecțiuni cronice.

În acest sens, DSP Galați recomandă:

- Evitați expunerea directă la soare, în special în intervalul orar 11,00 – 18,00.

- Reduceți activitățile fizice intense în aer liber, precum sportul, grădinăritul sau lucrările de construcții, în perioadele cu temperaturi foarte ridicate. Dacă este posibil, desfășurați aceste activități dimineața devreme sau seara.

- Căutați zone umbrite și evitați pe cât posibil deplasările prin soare. Rețineți că temperatura resimțită în plin soare poate fi cu 10–15°C mai mare decât cea indicată de termometru.

- Petreceți zilnic două–trei ore într-un spațiu răcoros – fie acasă, fie în spații publice climatizate.

- Informați-vă constant din surse oficiale despre alertele meteo și sfaturile autorităților.

- Aveți grijă de cei vulnerabili – păstrați legătura cu vecini, rude sau cunoștințe în vârstă sau cu probleme de sănătate, întrebându-i despre starea lor și oferindu-le sprijin, dacă este nevoie.

Aceste măsuri simple pot preveni apariția unor probleme grave precum insolația, deshidratarea sau agravarea bolilor cronice.

DSP Galați îndeamnă populația să trateze cu responsabilitate avertizările de caniculă și să adopte un comportament preventiv în zilele toride.

Un program unic în România, dedicat pacienților oncologici din întreaga țară, a fost lansat oficial la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ap. Andrei” din Galați.

Proiectul Onco Multi Suport – Îmbunătățirea calității vieții pacienților oncologici este derulat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) în parteneriat cu Asociația Câștigă Viața și oferă un sprijin esențial celor care luptă cu această boală grea.

Inițiativa vizează nu doar tratamentul medical, ci și întregul spectru al nevoilor pacientului oncologic, oferind consultanță nutrițională, consiliere psihologică, kinetoterapie, terapie a durerii și managementul limfedemului.

Participanții la eveniment au subliniat importanța oferirii de soluții concrete pacienților și familiilor acestora, pentru a-i ajuta să depășească momentele dificile prin care trec.

Proiectul se axează pe cinci direcții esențiale, menite să răspundă cât mai bine nevoilor complexe ale celor afectați de cancer:

- nutriția pacientului oncologic;

- consilierea psihologică a pacientului și a familiei;

- kinetoterapia și recuperarea medicală;

- managementul și terapia limfedemului;

- terapia durerii.

În prezent, în cadrul secțiilor de Oncologie Medicală și Radioterapie ale spitalului se află în evidență peste 17.000 de pacienți, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ap. Andrei” Galați fiind cel mai puternic Centru Regional de diagnosticare și tratare a cancerului din sud-estul țării.

„Asigurarea celor mai bune condiții pentru tratarea afecțiunilor oncologice este o prioritate pentru noi. Peste 30 milioane de lei s-au investit prin proiectele Consiliului Județean pentru achiziția de echipamente de ultimă generație și pentru a avea aici, la Galați, un Centrul regional de excelență în tratarea cancerului. În acest an vom demara lucrările și la un modern Centru integrat de îngrijiri paliative, o investiție de peste 28 milioane lei. Toate acestea demersuri înseamnă servicii medicale moderne, înseamnă viață, înseamnă speranță! Iar speranța înseamnă primul pas spre vindecare!

Felicitări voluntarilor, medicilor implicați în proiectul Onco Multi Suport. Nu există  vocație mai nobilă decât aceea de a avea grijă de suferința altora!”, a declarat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Prof. univ. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a declarat pentru News.ro că în acest moment se lucrează, în premieră pentru sistemul medical românesc, la un proiect de lege referitor la îngrijirea pacientului la sfârşitul vieţii (end of life care).

Dr. Poiană a precizat că la document au lucrat reprezentanţii Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRTI), în special profesorul Şerban Bubenek, dar şi reprezentanţi ai Colegiului şi ai Avocatului Poporului.

Proiectul va fi finalizat în următoarele câteva săptămâni, după care va intra într-o amplă dezbatere la care vor lua parte şi reprezentanţi ai societăţii civile, ai cultelor, asociaţiilor de pacienţi şi mass media, potrivit sursei citate.

„Nu avem încă nicio legiferare corespunzătoare a paliaţiei în România şi nici reglementări clare cu privire la procedurile de urmat atunci când în cazul unui pacient nu mai există soluţii terapeutice. În acest moment în România există anumite proceduri, însă sunt învechite şi incomplete”, a afirmat Cătălina Poiană.