George Ionescu

Un echipament ultramodern de neutralizare şi compactare a deşeurilor medicale infecțioase a fost adus la Spitalul Judeţean „Sf. Apostol Andrei” Galați, în cadrul unei investiţii cu fonduri europene derulate de către Consiliul Judeţean Galaţi.

Noul echipament neutralizează deșeurile contaminate prin compactare și sterilizare la peste 100 de grade, distruge deșeurile infecțioase și înțepătoare (inclusiv din Blocul Operator) și transformă deșeurile periculoase în deșeuri inerte, fără riscuri de mediu.

„Astfel, aceste deșeuri medicale periculoase nu mai sunt predate firmelor specializate, ceea ce înseamnă costuri mai mici cu gestionarea deșeurilor și implicit economii importante la bugetul unității medicale. Lunar, Spitalul Județean produce între 15 și 20 de tone de deșeuri medicale infecțioase. Echipamentul a fost deja adus, urmează instalarea și punerea în funcțiune în cel mai scurt timp”, afirmă președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Valoarea investiției este de aproximativ 1,4 milioane de lei, fonduri prin PNRR.

Colegiul Farmaciştilor din România şi Compania Naţională UNIFARM au încheiat un protocol de colaborare care prevede implementarea unui mecanism de colaborare şi comunicare prin care se stabilesc acţiuni "concrete" de asigurare a tratamentului şi continuităţii acestuia pentru pacienţi.

Astfel, Colegiul Farmaciştilor din România este partener oficial al proiectului "Canalul de urgenţă", creat de către Unifarm, prin care se urmăreşte facilitarea accesului la medicamente care nu sunt disponibile în cantităţi suficiente pe piaţa farmaceutică din România.

"Acest sistem a fost conceput pentru a pune la dispoziţia pacienţilor, în mod suplimentar şi opţional, tratamentul necesar, în timp real, pentru îmbunătăţirea stării de sănătate sau chiar salvarea vieţii acestora", se arată într-un comunicat de presă al Colegiului Farmaciştilor remis luni Agerpres.

"Este esenţial pentru pacienţii români să aibă acces la medicamentele şi tratamentele de care au nevoie şi, mai ales, atunci când au nevoie. Când vorbim despre menirea noastră ca farmacişti, ne gândim la misiunea proprie profesiei pe care am îmbrăţişat-o, care constă şi în a contribui la implementarea unor mecanisme pentru asigurarea unei pieţe farmaceutice care să corespundă nevoilor reale ale populaţiei. Noi suntem în măsură să înţelegem importanţa participării, prin reţeaua noastră naţională de farmacii, la punerea în practică a proiectului "Canalul de urgenţă", împreună cu Compania Naţională UNIFARM", a declarat preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Dumitru Lupuliasa, citat în comunicat.

Potrivit directorului general Unifarm, Adrian Marius Dobre, "Canalul de urgenţă" este un proiect susţinut de toate instituţiile statului cu atribuţii şi responsabilităţi de profil. "Pentru prima dată, Compania Naţională Unifarm reuşeşte să conceapă un proiect a cărui implementare să se bazeze pe principii clare şi transparente de funcţionare, raportare şi comunicare, în timp real, între companiile producătoare, farmacii şi pacienţi", a afirmat Dobre, potrivit comunicatului.

"Canalul de urgenţă" funcţionează pe tot teritoriul ţării şi include atât zona de spitale publice sau/şi private, cât şi zona de retail - farmacii şi este destinat doar acelor medicamente care nu sunt disponibile în cantităţi suficiente, din motive de producţie sau comerciale.

Proiectul funcţionează printr-un call-service, dispune de personal de specialitate dedicat, putând livra medicamente esenţiale pacienţilor români, într-un termen scurt, pe baza comenzilor justificate, conform dispoziţiilor art. 1 lit. b din Ordinul MS nr. 269/2017 privind obligaţia de a asigura stocuri adecvate şi continue de medicamente.

Galațiul găzduiește, în perioada 20 – 23 noiembrie, ediția a XIV-a a Congresului GALMED.

Evenimentul este organizat de către Societatea Studenților Mediciniști Galați – SSMG, sub egida Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul Universității „Dunărea de Jos”, în parteneriat cu Colegiul Medicilor, Colegiul Medicilor Stomatologi și Colegiul Farmaciștilor.

Congresul Național GALMED pune în valoare personalitățile medicinei gălățene și nu numai, fiind un liant între medicii de astăzi și cei de mâine, dar și un promotor al noutăților în domeniul medical și farmaceutic. Participanții au posibilitatea de a întâlni colegi din diverse specialități și de a discuta provocările și oportunitățile din domeniul sănătății, de a interacționa și de a se documenta, de a participa la numeroase conferințe și workshop-uri interactive, care doresc să pună în lumină problemele sănătății globale, noi tehnici de tratament, diferite manevre pe care trebuie să le cunoască orice student, rezident și nu numai.

Potrivit organizatorilor, Congresul Național GALMED încurajează implicarea activă a studenților, rezidenților și doctoranzilor în activități de cercetare, completând astfel pregătirea dobândită în cadrul studiilor universitare, prin îmbunătățirea cunoștințelor și a tehnicilor medicale, prin recunoașterea valorii științifice și încurajarea performanței continue, prin selectarea și premierea celor mai bune lucrări științifice ce vor prezentate în cadrul celor patru secțiuni: Medicină; Medicină Dentară şi Tehnică Dentară; Farmacie; Asistență Medicală Generală şi Moașe.

Vor fi acordate diplome pentru toți participanții, iar congresul va fi creditat cu puncte EMC și EFC.

Deschiderea oficială a Congresului Național GALMED va avea loc miercuri, 20 noiembrie, începând cu ora 12:00, în amfiteatrul 5.9 din corpul MP al Facultății de Medicină și Farmacie din Galați, din strada Portului nr. 23.

Galațiul este singurul centru din sud-estul României unde se montează pompe de insulină și senzori de măsurare a glicemiei, informează Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

„Peste 10.000 de senzori montaţi, peste 30.000 de consumabile şi aproximativ 60 de pompe de insulină au fost montate deja pacienţilor din Galați și nu numai. Acum doi ani aceste proceduri medicale erau doar un vis la Galaţi, pacienţii fiind nevoiţi să plece la Iaşi sau Bucureşti. Acum, procedurile se fac acasă, fără ca pacienții să fie obligați să parcurgă sute de kilometri, fără cheltuieli, fiind monitorizaţi şi ajutaţi de medicii de la Galaţi. Ce înseamnă acest lucru? Rata de abandon terapeutic a ajuns aproape de ZERO. Pentru că acum avem grijă de ei chiar aici, acasă”, spune Costel Fotea.

Conform acestuia, investițiile în sănătatea gălățeană nu se opresc aici. „Anul viitor, vom aduce și pompe inteligente de insulină, care folosesc tehnologie de ultimă generație pentru a personaliza tratamentul pacientului”, mai afirmă președintele CJ Galați.

Ziua Mondială a Diabetului este marcată, de peste două decenii, pe 14 noiembrie, autorităţile din domeniul sănătăţii publice anunţând că, la nivel naţional şi local, în această lună se desfăşoară activitatea de colectare a datelor privind evaluarea sănătăţii şi accesului la serviciile de sănătate conform metodologiei unitare OPHELIA. La nivelul comunităţilor se desfăşoară colectarea de date privind nivelul de alfabetizare în domeniul sănătăţii al pacienţilor cu boli cardio-vasculare şi diabet zaharat, utilizând un chestionar.

Statisticile realizate în România, care datează din anul 2022, arată că 6 din 10 diabetici au cel puţin o complicaţie, scrie News.ro.

”În România, în anul 2022, se aflau în evidenţa cabinetelor medicale de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice 1,27 milioane de persoane cu diabet zaharat. Dintre pacienţii cu diabet zaharat aflaţi în evidenţă, 6 din 10 persoane aveau cel puţin o complicaţie: 16,8% aveau polineuropatie şi accident vascular cerebral, 13,8% aveau retinopatii (afectarea ochilor), 9,8% arteriopatie obliterantă. Pentru a reduce povara acestei afecţiuni este nevoie de implicare atât din partea decidenţilor, a sistemului de sănătate, cât şi a comunităţilor. Doar lucrând împreună se poate reduce riscul de diabet zaharat la nivel populaţional şi se poate asigura accesul echitabil al tuturor oamenilor la metode de depistare precoce, la tratament şi îngrijiri cuprinzătoare şi de calitate”, conform unui comunicat de presă transmis de DSP Dâmboviţa, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis că un lot de caşcaval din lapte de vacă este retras de la vânzare din magazinele Carrefour, după ce s-a semnalat prezenţ bacteriei Listeria monocytogenes.

Persoanele care au cumpărat produsul sunt sfătuite să nu îl consume.

Potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul ANSVSA, societatea Carrefour România a iniţiat retragerea de la comercializare a produsului ”Caşcaval din lapte de vacă”, în ambalaj de 400 de grame, sub brandul Carrefour Classic, ca urmare a depistării prezenţei Listeria monocytogenes. Este vorba despre produsele din lotul 200 BT246, cu data-limită de consum 18.07.2025, potrivit News.ro.

Persoanele care au cumpărat produse din lotul menţionat sunt sfătuite să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze în magazinul de unde le-au achiziţionat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

De asemenea, persoanele care au consumat acest produs şi au febră simplă sau însoţită de dureri de cap sunt sfătuite să ceară un consult medical şi să raporteze acest consum. Femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută şi cele în vârstă trebuie să acorde o atenţie deosebită acestor simptome.

Aceste simptome pot sugera listerioza, boală potenţial gravă, cu un timp de incubaţie de până la opt săptămâni, arată ANSVSA.

Copiii mici cu vârsta sub 5 ani, vârstnicii, persoanele cu sistem imunitar slăbit sau cu boli cronice sunt categoriile cele mai expuse riscului de pneumonie. Vaccinarea, igiena adecvată, aerul curat şi evitarea zonelor aglomerate sunt principalele măsuri de prevenire a îmbolnăvirii, iar specialiștii atrag atenţia asupra importanţei prezentării la medic pentru diagnosticarea din timp a pneumoniei şi începerea tratamentului adecvat.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu și preluat de News.ro, Ziua Mondială a Pneumoniei, celebrată anual în 12 noiembrie, este un prilej pentru a încuraja factorii implicaţi în eforturile de a reduce povara globală a pneumoniei, o boală prevenibilă, dar care poate fi fatală.

Vaccinurile, o igienă adecvată, ce implică spălarea frecventă a mâinilor, aerul curat şi evitarea zonelor aglomerate, precum şi o dietă sănătoasă pot ajuta la prevenirea pneumoniei, se arată în comunicat.

„Semnele de alarmă în evoluţia unei pneumonii sunt: febra persistentă, peste 3 zile, astenia intensă, expectoraţia cu striuri de sânge, scăderea tensiunii arteriale sau creşterea ei (când era controlată prin medicaţie). Acestea impun prezentarea de urgenţă la medic, astfel încât să poată fi prevenită apariţia complicaţiilor şi evoluţia nefavorabilă. Aşadar, educarea şi informarea publicului pot contribui la salvarea vieţii semenilor noştri vulnerabili în faţa pneumoniei”, susţine dr. Danciu Lavinia, director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Pneumonia este o boală respiratorie acută care afectează plămânii şi care este produsă de agenţi infecţioşi. Gripa, virusul sinciţial respirator şi bacteriile pneumococice sunt cauze frecvente ale pneumoniei, care este determinată în general de microorganisme precum bacterii, viruşi şi fungi. Simptomele cele mai frecvente ale pneumoniei sunt: febră, frisoane, tuse cu producere de spută, dureri toracice, transpiraţie excesivă, dificultatea în respiraţie (dispnee), starea de oboseală şi scăderea poftei de mâncare.

Pneumonia este boala infecţioasă care ucide cei mai mulţi copii. Anual, la nivel mondial se înregistrează peste 500.000 de decese la copii cu vârsta sub 5 ani, dintre care aproape 150.000 sunt nou-născuţi.

”Prevenţia acestei afecţiuni se realizează prin mai multe măsuri: izolarea cazurilor diagnosticate şi tratamentul adecvat al acestora, pentru limitarea extinderii infecţiei în populaţie (fiind o boală contagioasă, ce se transmite prin respiraţie, tuse, strănut), vaccinarea cu vaccinurile cuprinse în schema naţională de vaccinare (ex. DTP, ROR, antipneumococic etc.), dar şi cu vaccinuri opţionale (vaccin antigripal, vaccin pentru virusul sinciţial respirator în cazul prematurilor etc).

Alte metode adjuvante în prevenţie sunt reprezentate de măsurile care au ca rezultat creşterea imunităţii (alăptarea sugarului cel puţin până la 6 luni, alimentaţia corespunzătoare bogată în fructe şi legume, respectarea orarului de somn). Un rol important în prevenţie îl are, de asemenea, tratamentul corect al bolilor pulmonare cronice, precum tratamentul astmului”, declară dr. Iulia Simina, medic specialist pneumolog şi medic specialist pediatru.

Dacă în cazul virozelor nu există vaccin, pentru gripă există un vaccin care ne poate proteja de îmbolnăvire. Pentru al doilea an, vaccinurile antigripale pot fi luate gratuit din farmacii, cu rețetă de la medicul de familie sau de la un medic specialist.

Dar nu toată lumea poate beneficia gratuit de vaccin, ci doar anumite categorii de populație, scrie HotNews.

Anul acesta este pentru a doua oară când dozele de vaccin împotriva gripei nu mai ajung în cabinetele medicilor de familie, ci sunt ridicate direct din farmacie – cu rețetă de la medic sau la liber, contra cost.

În unele farmacii – foarte puține – vaccinul poate fi administrat pe loc. Acolo unde nu există această posibilitate, trebuie să mergeți cu el la medicul de familie.

Și un medic de altă specialitate poate să emită rețeta, nu doar medicul de familie. Spre exemplu, dacă pacientul merge pentru monitorizare la pneumolog, și pneumologul poate să emită această prescripție. La fel, în cazul copiilor, și medicul pediatru poate să emită prescripția pentru vaccin.

Ministerul Sănătății a stabilit că primesc gratuit vaccinul, în baza unei rețete compensate de la medicul de familie sau de la medicul specialist, următoarele categorii de populație:

- copiii cu vârsta mai mare de 6 luni, până la 18 ani,

- femeile gravide,

- persoanele cu vârsta între 18 și 65 de ani care suferă de una dintre următoarele boli cronice: boli cardiovasculare; boli respiratorii; boli renale; boli hepatice; boli neurologice; boli metabolice; boli oncologice; boli autoimune; malformații congenitale; obezitate; asplenie; persoane cu infecție HIV/SIDA; persoane în terapie imunosupresoare; persoane cu transplant; persoane cu imunosupresie congenitală,

- persoanele cu vârsta de peste 65 de ani,

- personal de specialitate medico-sanitar și auxiliar.

Începând de anul trecut, există și o categorie care primește vaccinul gripal 50% compensat: persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 ani și 65 de ani, fără boli cronice.

Cei care nu se încadrează în aceste categorii, dar vor să se imunizeze împotriva gripei, trebuie să achiziționeze vaccinul contra cost din farmacie.

Serviciul Control în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a efectuat, în primele opt luni ale anului, 143 de controale în unităţile de învăţământ.

În urma acestor controale s-au aplicat 17 sancţiuni, respectiv 11 amenzi în valoare de 24.400 de lei şi şase avertismente.

Sancţiunile au fost aplicate, printre altele, pentru:

- produse alimentare necorespunzătoare;

- produse alimentare "lapte-corn" depozitate necorespunzător;

- lipsa produselor biocide;

- sistem de colectare şi evacuare al apelor uzate defect;

- curăţenie necorespunzătoare;

- modificarea structurii funcţionale fără notificarea DSP Galaţi;

- utilizarea de produse biocide expirate;

- personal angajat fără control medical periodic.

Verificarea igienei mâinilor este facilitată astăzi prin tehnologie. Astfel, la Spitalul de Boli Infecțioase din Galați a fost instalat un sistem inteligent de monitorizare a igienei mâinilor.

Medicii, asistentele, infirmierele și îngrijitoarele spitalului poartă fiecare un ecuson cu senzori care înregistrează cine, unde și de câte ori și-a igienizat mâinile în timpul turei de lucru.

Prima secție în care a fost instalat acest sistem, în cabinetele medicale și pe holul principal, este cea de dermatologie.

Odată implementat complet, sistemul va permite epidemiologilor spitalului să verifice, pe categorii de personal, dacă au fost respectate regulile de igienă, ce cantități de substanțe au fost utilizate și în care spații ale spitalului este necesară suplimentarea dispozitivelor de igienizare.

Investiția are ca scop prevenirea infecțiilor nosocomiale și este realizată de Consiliul Județean cu ajutorul fondurilor europene atrase.