Primăria municipiului Galați a semnat un contract de finanțare, în valoare de 4,9 milioane de lei, pentru dotarea compartimentului de microbiologie din cadrul Laboratorului de analize medicale al Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie „Buna Vestire” Galați”.
Este vorba despre dotări de ultimă generație: platformă complet automată pentru procesarea probelor microbiologice, un sistem automat de identificare microbiană prin metoda MALDI TOF și un sistem pregătire și turnare automată de medii.
După implementarea proiectului, va fi extinsă capacitatea de screening pentru bolile infecțioase rare, asigurând un diagnostic mai rapid și precis. Modernizarea compartimentului de microbiologie va atrage pacienți nu doar din municipiul Galați și localitățile limitrofe, ci și din județele Tulcea și Brăila, datorită îmbunătățirii calității și varietății serviciilor oferite, iar numărul probelor prelevate se va dubla și va ajunge la o țintă de 22.100 de probe, potrivit Biroului de presă al Primăriei Galați.
Prin utilizarea echipamentelor moderne și prin asigurarea unor standarde ridicate de calitate și eficiență, proiectul va contribui la îmbunătățirea semnificativă a diagnosticului, tratamentului și prevenției bolilor în comunitatea locală și va consolida capacitatea sistemului de sănătate de a răspunde eficient nevoilor pacienților și comunității în ansamblu, conform sursei citate.
Perioada de implementare a proiectului este de 14 luni.
La Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” din Galați au ajuns unele dintre cele mai performante echipamente destinate intervențiilor chirurgicale. Este vorba despre trei sisteme moderne de sigilare vasculară complet echipate - SPECTRUM, echipamente clinice utilizate pentru tăierea și sigilarea/etanșarea vasculară rapidă și eficientă în timpul operațiilor, informează Biroul de presă al Consiliului Județean Galați.
„Utilizarea acestor echipamente de înaltă precizie înseamnă, practic, o șansă în plus la viață pentru pacienți. Ne-am gândit în primul rând la pacienții cu afecțiuni oncologice. La Spitalul Județean vin pentru intervenții chirurgicale tot mai mulți pacienți bolnavi de cancer din Galați, dar și din zonele învecinate. La Blocul Operator Urgențe sunt efectuate zilnic numeroase intervenții chirurgicale pentru patologii de cancer în stadii avansate (metastaze)”, afirmă președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.
Esențiale în chirurgia oncologică, sistemele de sigilare vasculară oferă, prin tehnologiile medicale de ultimă generație, beneficii semnificative în controlul sângerării, reducerea timpului de operare și minimizarea complicațiilor postoperatorii.
Cele trei sisteme de sigilare a vaselor vor deservi cele două săli de operație din Blocul Operator Urgențe și o sală de operație din Blocul Operator septic.
Echipamentele au fost achiziționate de Consiliul Județean Galați printr-un proiect cu fonduri europene finanțat prin Programul Sănătate.
Consiliul Local Galați a aprobat, joi, bugetul municipiului Galați pentru 2025, cu o valoare-record de 1.441,31 milioane de lei, din care se alocă 58,48% pentru dezvoltare și 41,51 % pentru funcționare.
Bugetul total consolidat este de 1.775,19 milioane lei (include finanțări nerambursabile, venituri proprii buget local, subvenții de la bugetul de stat).
Cele mai multe investiții se vor realiza cu fonduri europene. Este vorba despre 122 de proiecte de investiții în valoare totală de 1.583.700.497 de lei (316,7 milioane de euro).
Bugetul alocat domeniului Sănătății este de 52 milioane de lei, pentru proiecte susținute din fonduri PNRR și buget local. Printre cele mai importante proiecte se numără:
- digitalizarea activității celor trei spitale din subordinea municipiului (Spitalul Cinic de urgență pentru copii „Sf. Ioan”, Spitalul de Obstetrică Ginecologie „Buna Vestire”, Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”);
- eficientizarea energetică a Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”;
- creșterea capacității de gestionare a infecțiilor nosocomiale in cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Ioan”;
- îmbunătățirea programului de screening al secției de neonatologie a Spitalului „Buna Vestire”;
- îmbunătățirea capacității și capabilității laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” și dotarea în vederea reducerii riscului de infecții nosocomiale;
- modernizare, extindere și dotare Ambulatoriu Integrat Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Ioan” - etapa II;
- relocarea, reabilitarea, modernizarea si dotarea Ambulatoriului Spitalului clinic de Obstetrică Ginecologie „Buna Vestire”;
- reabilitare și eficientizare energetică Spital „Buna Vestire”.
Vineri, 28 martile, la sala de spectacole a Centrului Cultural ,,Dunărea de Jos” va avea loc o întâlnire a medicilor din specialităţi diverse (pneumologie, diabet, chirurgie toracică, recuperare medicală) care vor vorbi despre tuberculoză, implicaţiile acesteia asupra sănătății și măsurile preventive care pot fi luate. Medicii prezenți vor marca astfel Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, care a fost stabilită pe 24 martie.
În anul 2024, în judeţul Galați au fost înregistrate 243 de cazuri (faţă de 301 în 2023), din care 11 au fost diagnosticate la copii.
La nivel național, anul trecut au fost 8.444 cazuri (față de 9.143 în 2023), din care 330 la copii (față de 429 în 2023).
În funcție de numărul cazurilor înregistrate, judeţul Galaţi ocupă locul 12 la nivel național. Pe primele locuri se găsesc municipiul Bucureşti și județele Iaşi şi Dolj.
Consiliul Județean Galați a aprobat, marți, 25 martie, proiectul de buget pe anul 2025. Este un buget-record, în valoare de peste 1,9 miliarde de lei, cu 362,4 milioane de lei mai mare decât în 2024, ceea ce corespunde unei creșteri cu 25,21% față de anul precedent.
„Am aprobat astăzi cel mai mare buget de care a beneficiat vreodată județul Galați: 1,9 miliarde de lei, din care cea mai mare parte - 1,61 miliarde de lei (85%) este alocată pentru proiectele de dezvoltare: infrastructura de transporturi, serviciile medicale din spitale, școli, cultură, sport și petrecere a timpului liber, proiecte de mediu și dezvoltarea afacerilor!
La fel de important este și faptul că, deși cheltuielile de funcționare au fost menținute în ultimii ani la un nivel relativ constant, ponderea acestora în bugetul județului a scăzut de la 94% în 2016 la doar 15% în 2025, respectiv la mai puțin de 0,3 miliarde de lei!”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
Domeniul Sănătății județene a primit o alocare bugetară importantă, de peste 208,54 milioane de lei.
Vor fi continuate proiectele în curs de implementare, dar sunt pregătite și alte obiective de investiții.
Enumerăm, la capitolul creșterii calității serviciilor din Sănătate, construirea unui nou spital la Tecuci, modernizări și echipamente la Spitalul Județean, Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Pneumoftiziologie Galați, Spitalul ”Anton Cincu” Tecuci și UMS Gănești.
România rămâne țara cu cea mai mare incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană, în ciuda progreselor realizate în ultimii ani. De Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, autoritățile trag un semnal de alarmă: fără investiții și implicare, eliminarea bolii va rămâne doar un obiectiv pe hârtie, comentează HotNews.
În 2024, incidența tuberculozei în România a fost de 44,3 la 100.000 de locuitori, iar la copii de 10,8 la 100.000. Cu toate acestea, în ultimii ani s-au înregistrat progrese importante în asigurarea controlului bolii:
Numărul cazurilor de tuberculoză a scăzut cu 69% în ultimele două decenii. În 2002, erau înregistrate peste 30.000 de cazuri noi și recidive la fiecare 100.000 de persoane, iar în 2024, acest număr a ajuns la aproximativ 8.400 la 100.000 de locuitori. Totuși, scăderea nu este uniformă în toate regiunile, fiind influențată de accesul la servicii medicale, condițiile sociale și măsurile luate pentru controlul bolii.
La copiii de până la 14 ani, numărul cazurilor de tuberculoză a scăzut cu 77,5% în ultimele două decenii. În 2002, erau înregistrate peste 1.800 de cazuri la 100.000 de copii, iar în 2024, acest număr a ajuns la aproximativ 330 la 100.000. La fel, scăderea nu este uniformă la nivelul județelor.
În ultimii 20 de ani, rata deceselor cauzate de tuberculoză din România a scăzut semnificativ, cu aproximativ 69,5%. Dacă în 2001 erau raportate 10,5 decese la 100.000 de persoane, în 2024 această cifră a ajuns la 3,2 la 100.000. Această reducere se datorează progreselor în diagnostic, tratament și prevenție.
„Da! Putem elimina tuberculoza, dar doar prin angajament real, investiții și furnizarea de servicii de calitate. România are nevoie urgent de programe eficiente de screening, diagnostic rapid și acces la tratamente inovatoare”, spune prof. dr. Gilda Popescu, coordonator al Programului Național de Control al Tuberculozei, citată de HotNews.
„Am făcut un pas important spre un viitor mai sigur pentru micuții noștri. Am dotat Secția Clinică de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei cu echipamente de ultimă generație, vitale pentru asigurarea tratamentului de terapie intensivă pentru bebelușii care se nasc prematur. Este o investiție de aproximativ 2,4 milioane lei, realizată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar fiecare echipament achiziționat asigură o șansă în plus la o viață sănătoasă pentru bebelușii care au probleme la naștere”, afirmă președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.
Au fost aduse până acum:
- 5 Incubatoare hibride – esențiale pentru susținerea prematurilor,
- 5 Monitoare semne vitale – pentru a urmări cu atenție starea bebelușilor,
- 5 Injectomate – pentru administrarea precisă a medicamentelor,
- 5 Pompe de perfuzie – pentru tratamente sigure și eficiente.
Potrivit președintelui CJ Galați, Costel Fotea, în zilele următoare, vor ajunge și celelalte echipamente din proiect:
- 5 Ventilatoare mecanice – pentru a sprijini respirația bebelușilor mai vulnerabili,
- 5 Ventilatoare NCPAP – pentru o respirație mai ușoară și mai eficientă.
„Aceste dotări sunt împlinirea unei promisiuni făcute comunității noastre – aceea de a oferi tuturor nou-născuților șansa de a crește sănătoși și puternici. Este un exemplu al angajamentului nostru în sprijinirea sănătății și bunăstării fiecărei familii din județul Galați. Împreună, construim un viitor mai bun pentru toți copiii!”, afirmă președintele CJ Galați.
Guvernul a adoptat joi o hotărâre care prevede că spitalele care nu au înființat servicii sau spații de primire a medicamentelor expirate sau neutilizate sunt amendate, informează Mediafax.
„Există deja în vigoare proceduri prin care medicamentele expirate sau neutilizate trebuie predate și recepționate obligatoriu de către unitățile sanitare, de către spitale publice și private. Prin hotărârea adoptată astăzi, se completează acest cadrul normativ și se constituie și o contravenție pentru instituțiile care nu respectă prevederile acestei legislații, de 2.000 sau 4.000 lei, dacă spitalele în cauză nu au constituite deja servicii sau spații sau ghișee pentru receptarea acestor medicamente neutilizate sau expirate din partea populației”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului, la finalul ședinței de guvern de joi.
Începând cu 1 ianuarie 2024, conform Legii 269/2023, medicamentele expirate trebuie să fie colectate în spitale, indiferent dacă acestea sunt de stat sau private.
În România, dintr-un total de aproximativ 25.000 de medici stomatologi, doar 5.976 au contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă că mai puțin de 30% dintre aceștia oferă servicii decontate.
Situația este și mai dificilă în mediul rural, unde doar aproximativ 1.500 de medici stomatologi au contracte cu CNAS, deservind o populație de peste 9,6 milioane de locuitori. Acest lucru înseamnă că, în medie, un medic stomatolog în contract CNAS trebuie să acopere nevoile a peste 6.400 pacienți, declară Florin Lăzărescu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România.
Potrivit acestuia, țara noastră continuă să ocupe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește frecvența vizitelor la medicul stomatolog, subliniind astfel necesitatea unor măsuri urgente de prevenție și accesibilitate sporită la îngrijiri medicale dentare.
Conform Studiului național de sănătate orală 2024, realizat de CMSR, 66% dintre copii și 64% dintre adulți au carii dentare cavitare, 35% dintre copii și 57% dintre adulți prezintă inflamație gingivală, iar 73% dintre adulți suferă de edentații neprotezate.
Același studiu arăta că 80% dintre adulți preferă automedicația în detrimentul consultului de specialitate, 92% consideră consulturile stomatologice regulate esențiale, însă doar 44% au fost la un control în ultimul an.
„Începând cu anul 2025, bugetul alocat de CNAS pentru servicii stomatologice a fost majorat cu 15%, ajungând la aproximativ 500 de milioane de lei, însă această sumă acoperă doar 6 - 7% din necesarul real, estimat la peste 5,3 miliarde de lei anual”, spune președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România.
Continuă lucrările la Unitatea Medico-Socială de la Gănești.
După finalizarea lucrărilor la Pavilionul I și Pavilionul Central, se apropie de sfârșit și modernizarea Pavilionului II, astfel încât pacienții cu afecțiuni psihice internați aici să beneficieze de cele mai bune condiții de tratament și recuperare, potrivit președintelui Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.
Astfel, clădirile vechi de 100 de ani vor fi complet refăcute și vor oferi un spațiu mai sigur și mai confortabili pentru pacienții care locuiesc aici.
„Am demarat acest proiect cu gândul la fiecare persoană care își petrece zilele în această unitate medico-socială. Mulți dintre acești pacienți sunt părăsiți chiar și de familii, dar noi rămânem alături de ei și facem tot posibilul pentru a le oferi condiții de îngrijire la cele mai înalte standarde”, spune președintele CJ Galați.
Finanțarea pentru aceste investiții, în valoare de 10 milioane de lei, a fost obținută de Consiliul Județean Galați din fonduri europene, prin PNRR.
Lucrările de modernizare includ reabilitarea termică a clădirilor, înlocuirea instalațiilor vechi și montarea unor sisteme moderne de climatizare și iluminat. Vor fi folosite pompe de căldură, panouri fotovoltaice și iluminat LED. De asemenea, va exista un sistem de ventilație în fiecare spațiu.
„Dar dincolo de aceste investiții în modernizarea pavilioanelor UMS Gănești, cei mai importanți sunt oamenii, pacienții pentru care această unitate medicală este singura lor casă. Continuăm să le fim alături, pentru că ne pasă!”, afirmă Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.