Beatrice Speteanu, farmacist şi preşedinte al Asociaţiilor Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor a declarat pentru News.ro că problemele care există la început de an în farmacii duc la discontinuităţi în privinţa unora dintre medicamente. Pe de o parte, este vorba despre modul în care îşi fac necesarul producătorii şi pe de alta, este vorba despre plăţile întârziate pentru medicamentele cuprinse în programele naţionale. Pe lângă acestea, există şi lipsa multor medicamente care pleacă din ţară prin export paralel pentru că în România preţul este unul foarte mic şi nu rentează pentru distribuitori.
„Cea mai mare problemă este acum la început de an de fiecare dată. Sunt spitale care trimit pacienţii să caute medicamente oncologice, pentru că momentan nu sunt în stoc, la fel au existat pauze de imunoterapie cel puţin de două săptămâni pentru un anumit produs deoarece, la fel, abia a intrat în ţară recent, el lipsind de la mijlocul lui decembrie. Acel medicament la nivel mondial a fost cel mai vândut medicament.
Pentru pacienţi a fost un şoc să ştie că întârzie cu imunoterapia, ei ştiind că trebuie să facă la un anumit interval, a fost un stres în plus să caute, să vină în fiecare zi la spital să întrebe dacă a venit medicamentul, erau trimişi înapoi acasă, ulterior li s-a spus că va veni în ţară după 8 ianuarie. Medicamentul a început să vină, dar a fost tot un exemplu pentru medicamentele care lipsesc tocmai din cauza comenzilor care se fac pe un an”, a explicat Beatrice Speteanu.
Mai multe medicamente clasice destinate unor afecţiuni foarte des întâlnite în rândul românilor lipsesc din farmacii. Foarte mulţi pacienţi cu diabet caută şi acum medicamente din clasa asemănătoare medicamentului Ozempic, după ce acesta a dispărut de pe piaţa din România în toamna anului trecut, din cauza politicii de preţ, spune Beatrice Speteanu.
„Medicamentele clasice lipsesc din toate categoriile de afecţiuni: diabet, boli cardiovasculare, oncologie, bolile autoimune, toate clasele terapeutice au câteva medicamente deficitare. Crizele de anul trecut nu s-au rezolvat cu aceste medicamente care tot timpul vin în cantităţi foarte mici, din contră, acum se vede că este şi mai mare lipsa lor.
La diabet, de când a dispărut Ozempicul, sunt foarte mulţi pacienţi care caută această clasă de medicamente, ceilalţi neputând să facă faţă cererii. Vorbim despre ceilalţi producători care aduceau similare, adică nu insuline, dar antidiabetice precum Ozempicul. Celelalte clase de medicamente momentan se găsesc foarte foarte greu. Pacienţii caută din farmacie în farmacie. Sunt pacienţii care erau pe diabet care ştiu că nu-l mai pot achiziţiona deoarece medicii nu le mai prescriu reţetele gratuite, cei care mai întreabă acum la telefon sunt cei care îl căutau pentru slăbit.
Producătorul a decis să-l retragă de pe piaţa din România din cauza preţului, au încercat o negociere de preţ, ei şi-au dat seama că nu pot să-l aducă în minus la noi în ţară, aşa că au decis să nu-l mai aducă în ţară. Din punctul lor de vedere a fost o problemă economică. Era 1200 de lei cutia”, a spus Beatrice Speteanu.
Un nou medicament asemănător Ozempicului a ajuns în ţară, însă mai durează până ce acesta va fi compensat. Din cauza legislaţiei este posibil însă ca pacienţii să mai aibă de aşteptat până să îl poată primi gratuit, spune preşedintele AFTAP.
„Toate lucrurile au legătură cu politica de preţ. Dacă am primi banii de la Casă, banii justificaţi, măcar la termenele de plată care oricum sunt foarte depăşite, dacă sunt de 90 de zile, noi ne plătim distribuitorii la 60, în varianta să fim plătiţi la timp, tot ar fi o problemă. Avem întârzieri de două luni de zile în ceea ce priveşte plăţile şi noi, şi spitalele. Tocmai din cauza politicii de preţ dispar medicamente ieftine, depozitele trebuie oarecum să-şi compenseze această lipsă de bani şi asta înseamnă export paralel, care este legal, dar duce la împuţinarea medicamentelor de pe piaţa medicamentelor din România. Toate aceste efecte au o singură cauză”, a mai declarat pentru News.ro Beatrice Speteanu, farmacist şi preşedinte AFTAP.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.