Toxiinfecţia alimentară este o boală cauzată de consumul de alimente şi apă contaminate cu anumite bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice. Simptomele tipice sunt vărsăturile şi diareea. Tratamentul depinde de cauza bolii şi de severitatea simptomelor. Cele mai multe persoane au forme uşoare de boală care durează câteva ore sau zile şi se pot autoîngriji singuri la domiciliu, hidratându-se adecvat. În unele cazuri sunt necesare antibiotice sau antiparazitare, odată identificată cauza. Totuşi, unii pacienţi trebuie să fie trataţi în spital pentru înlocuirea intravenoasă a lichidelor şi anumite toxiinfectii alimentare pot cauza complicaţii pe termen lung sau chiar decesul.
Exista 5 cauze ale toxiinfecţiei alimentare: virusuri, bacterii, paraziţi, toxine şi substanţe chimice nocive.
Virusurile reprezintă cea mai frecventă cauza de toxiinfecţie alimentară, urmate de bacterii. Peste 31 de agenţi patogeni virali şi bacterieni produc toxiinfecţii alimentare.
Cei mai frecvenţi germeni care determină toxiinfecţii alimentare: Norovirus (anterior denumit virus Norwalk); Salmonella; Clostridium perfringens; Campylobacter; Staphylococcus aureus.
Cei mai frecvenţi germeni care determină toxiinfecţii alimentare care necesită spitalizare: Salmonella; Norovirus; Campylobacter; Toxoplasma gondii; Escherichia coli (E. coli).
Cei mai frecvenţi germeni care determină toxiinfecţii alimentare care duc la deces: Salmonella; Toxoplasma gondii; Listeria monocytogenes; Norovirus; Campylobacter.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.