Calviţia sau alopecia, o boală moştenită? Recomandat

23 calvitia 23 calvitia

Alopecia, căderea părului sau calviţia, este o afectiune dermatologică a foliculilor piloşi. Este întâlnită atât la femei, cât şi la bărbaţi şi poate fi asociată cu existenţa anumitor factori ereditari, cu modificările hormonale specifice vârstei sau altor condiţii fiziologice (de exemplu, sarcina) sau medicale, cu prezenţa unor boli sau cu unele tratamente.
Zilnic, se pot pierde aproximativ 50-100 de fire de păr, ca urmare a ciclului normal de creştere al foliculului pilos. Când pierderea părului este mai mare (peste 150 de fire de păr), este importantă vizita la medicul dermatolog pentru aflarea cauzei şi prescrierea tratamentului adecvat.
Dacă observi o rărire masivă sau zone fără păr, s-ar putea să ai o afecţiune moştenită, denumită alopecia androgenică (cunoscută de asemenea sub numele de calviţie sau chelie de tip masculin sau feminin), cea mai frecventă cauza a pierderii premature a părului. Alţi factori care pot cauza căderea părului includ anumite boli imune, expunerea la substanţe chimice toxice, stresul, arsurile, diferite afecţiuni ale pielii şi tratamentul cu citostatice. Multe medicamente, cum ar fi cele folosite pentru tratarea bolii de inimă, depresiei, tulburărilor hormonale şi altor afectiuni, pot, în cazuri rare, cauza căderea părului. Pierderea părului este asociată cu unul sau mai mulţi dintre următorii factori:
Istoricul familial (ereditatea), modificările hormonale şi prezenţa unor afecţiuni, tricotilomania, o tulburare manifestata prin dorinţa patologică şi obsesivă a unei persoane de a-şi rupe părul, administrarea de medicamente sau suplimente, radioterapia la nivelul capului, situaţiile care implică stres puternic, coafatul excesiv şi unele tratamente capilare.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.