Alzheimer, o boală neiertătoare Recomandat

19 alzheimer 19 alzheimer

Boala Alzheimer este o afecţiune degenerativă a sistemului nervos care determină probleme de memorie, gândire şi comportament. Simptomele se dezvoltă în general treptat şi se agravează în timp, devenind suficient de severe pentru a interfera cu activităţile zilnice.
Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demenţă, termen general folosit pentru pierderea memoriei şi a altor capacităţi cognitive, care devine suficient de severă pentru a afecta semnificativ activităţile cotidiene şi scăzând abilitatea persoanei de a funcţiona independent. Boala Alzheimer este cauza a aproximativ 60-80% dintre cazurile de demenţă.
Din păcate, termenul de demenţă are o conotaţie negativă în societatea noastră, asociindu-se nebuniei, ceea ce poate să arunce un stigmat asupra persoanelor care suferă de această maladie. Din punct de vedere medical, demenţa este un termen generic folosit pentru a defini un set de simptome precum afectarea memoriei şi a capacităţii de gândire. Dar termenii trebuie diferenţiaţi. Cauzele care determină demenţa pot să fie foarte diferite. Nu doar boala Alzheimer determină demenţa, maladia Creutzfeldt-Jakob, boala Huntington, boala Parkinson sunt exemple de boli care pot şi ele să fie cauze de demenţă. De asemenea, anumite interacţiuni medicamentoase sau deficienţe de vitamine pot să determine demenţa, dar în aceste situaţii, dacă se tratează cauzele, simptomele sunt reversibile spre deosebire de demenţa ireversibilă datorată bolii Alzheimer.
Chiar dacă se fac numerose studii privind eficienţa unor medicaţii, demenţa determinată de boala Alzheimer nu este reversibilă, cel puţin nu la acest moment.

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.