Otita este o infecție a urechii, cauzată de pătrunderea unui virus sau a unei bacterii care provoacă inflamație la nivelul acesteia. Infecțiile urechii pot fi dureroase din cauza procesului inflamator survenit la nivelul acesteia, precum și din cauza acumulării de lichid în interiorul urechii.

Otita poate fi internă, medie sau externă, în funcție de zona urechii afectată de infecție. De asemenea, în funcție de tipul de inflamație, otita poate fi cronică sau acută.

Otitele sunt dureroase și neplăcute, dar, dacă sunt tratate corespunzător, simptomele dispar relativ repede. Cu toate acestea, infecțiile cronice ale urechii pot fi ceva mai dificile, deoarece tind să reapară la intervale regulate de timp. Otitele cronice pot cauza leziuni permanente la nivelul urechii medii și interne.

Simptomele otitei variază în funcție de tipul acesteia. Așadar, la pacienții cu otită internă, principalele simptome sunt stările frecvente de amețeală, țiuitul în urechi, vertigo și stare de slăbiciune.

În ceea ce privește otita medie, aceasta se manifestă în principal prin durere la nivelul urechii, dar pot apărea și alte simptome precum stare de irascibilitate, tulburări de somn, febră și frisoane, senzație de ureche înfundată, congestie nazală și probleme de auz. În cazuri mai severe, pacientul poate remarca secreții galbene la nivelul urechii, pierderea echilibrului, stare de greață însoțită de vărsături, diaree și pierderea apetitului.

Otita externă este definită, ca simptomatologie, în special prin apariția pruritului la nivelul urechii externe. Printre alte simptome care pot apărea se numără durerea puternică la nivelul canalului auditiv si al lobului urechii, înroșirea urechii, senzația pregnantă de ureche înfundată, probleme de auz și, în cazuri mai severe, amețeli, febră și frisoane.

Pe lângă tratamentul medicamentos, medicul îți poate recomanda odihnă la pat, hidratare din belșug, cu apă, ceaiuri și sucuri naturale, o alimentație bogată în nutrienți, pentru susținerea sistemului imunitar, și protejarea capului de vânt, frig și umezeală, atât pe durata tratamentului, cât și o perioadă după.

Nu se recomandă călătoritul cu avionul, scufundările, schimbarea subită a climei sau activitățile sportive intense atât pe perioada tratamentului, cât și la o bucată de timp după recuperare, pentru a evita riscul de cronicizare a infecției urechii.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.