Vara aceasta, despre toxiinfecțiile alimentare Recomandat

În lunile de vară, riscul de a face o toxiinfecţie este mai mare, din cauza temperaturilor crescute, care favorizează alterarea alimentelor. Pentru a evita o astfel de neplăcere, este bine să ştii ce măsuri să respecţi.

Printre bolile digestive acute frecvente vara se numără toxiinfecţiile alimentare. Deşi majoritatea sunt benigne, sunt situaţii când pot să apară şi complicaţii.

Toxiinfecţiile alimentare sunt cauzate de diferite bacterii, virusuri sau alţi agenţi patogeni prezenţi în alimentele consumate. Printre microbii implicaţi în apariţia toxiinfecţiilor alimentare se numără Salmonella, Campylobacter E.coli, Clostridia şi Shigella.

Sursa infecţiei o reprezintă consumul de alimente alterate precum carnea, peştele, produsele lactate, ouăle, sosurile şi maionezele. De asemenea, toxiinfecţia alimentară poate fi cauzată şi de consumul de fructe şi legume stropite cu substanţe chimice.

Sfaturi pentru a o preveni

  • Înainte de a pregăti mâncarea sau de a găti, spală-te bine pe mâini.
  • Curăţă bine suprafeţele şi ustensilele cu care prepari mâncarea şi foloseşte tocătoare separate pentru carne şi legume.
  • Evită să cumperi alimente de la vânzătorii ambulanţi.
  • Depozitează alimentele la rece cât mai repede posibil după achiziţionare.
  • Nu recongela alimentele.
  • În cazul în care consumi lapte nepasteurizat, fierbe-l înainte de consum.
  • Cumpără ouă care au înscrisă data de expirare.
  • Spală bine legumele şi fructele.
  • Mâncărurile gătite nu trebuie păstrate mai mult de 3 - 4 zile în frigider.
  • Curăţă săptămânal frigiderul.

SFATUL SPECIALISTULUI

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.