Experții de la Universitatea de Medicină Stanford și Institutul Buck pentru cercetări din Novato, Statele Unite au construit un "ceas" al îmbătrânirii inflamatorii denumit "iAge", care arată cu precizie cât de puternică este imunitatea organismului. Acesta va indica și momentul din viitor, când oamenii vor avea probleme majore de sănătate.
Munca cercetătorilor din Proiectul "1000 Immunomes" a reușit să identifice o celulă "chemokina" asociată cu îmbătrânirea cardiacă și ar putea fi folosită pentru depistarea precoce a patologiei legate de vârstă, potrivit Geneng News.
Echipa de experți și-a publicat lucrarea intitulată "Un ceas al îmbătrânirii inflamatorii (iAge) bazat pe învățarea profundă, care urmărește morbiditatea, fragilitatea și îmbătrânirea cardiovasculară".
Autorii principali ai studiului sunt Nazish Sayed, doctor și profesor la Universitatea Stanford și Yingxiang Huang, doctor la Institutul Buck.
"În fiecare an, calendarul ne spune că suntem cu un an mai în vârstă. Dar nu toți oamenii îmbătrânesc biologic în același ritm. Unii sunt extrem de predispuși la boli, în timp ce alții reprezintă imaginea sănătății", a spus David Furman, doctor la Institutul Buck și director al Programului "1000 Immunomes".
S-a dovedit, în urma studiului, că pe măsură ce îmbătrânim, începe să apară "o inflamație rea" de nivel scăzut, la nivelul întregului corp. Aceasta provoacă leziuni ale organelor și creează vulnerabilitatea autoimunității, precum și o serie de boli, inclusiv cancer, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și neurodegenerative.
Experții care studiază îmbătrânirea au identificat anterior "nouă "semnale distinctive" ale procesului de îmbătrânire. Acestea sunt:
(1) instabilitatea genomică,
(2) scurtarea lungimii telomerilor,
(3) modificări epigenetice,
(4) pierderea proteostazei,
(5) detectarea dereglată a nutrienților,
(6) disfuncția mitocondrială,
(7) senescența celulară,
(8) epuizarea celulor stem,
(9) comunicarea intracelulară modificată,
toate fiind legate de inflamația sistematică", după cum a subliniat echipa de cercetători.
După care s-au efectuat analize complexe de laborator, iar cu ajutorul inteligenței artifiale s-au extras datele finale, pentru a genera un "ceas" inflamator, iAge.
S-a descoperit că "în medie, centenarii aveau o vârstă imună cu 40 de ani mai mică decat cea calendaristică". Iar un caz a ieșit din comun, un barbat de 105 ani, avea o vârstă inflamatorie de 25 de ani!
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.