Dacă nu este tratată corespunzător, insomnia poate creşte riscul de accident vascular cerebral şi de alte probleme de sănătate cauzate de privarea de somn, atenţionează medicii.
Potrivit specialiștilor în somnologie, insomnia se poate manifesta în diverse moduri, respectiv:
⦁ dificultatea de a adormi (iniţierea somnului);
⦁ dificultatea de a menţine somnul (treziri frecvente);
⦁ somnul poate fi de o calitate nesatisfăcătoare (somn neodihnitor).
Ce boli ascunde insomnia? Insomnia cronică durează cel puţin trei luni şi poate fi primară sau secundară. Insomnia primară nu are o cauză cunoscută pe deplin. Insomnia secundară apare împreună cu alte afecţiuni care pot include:
- probleme medicale asociate cu dureri care fac dificil somnul odihnitor, cum ar fi artrita sau durerile de spate;
- probleme psihologice, cum ar fi anxietatea sau depresia;
- consumul unor substanţe (alcool, cafeină, nicotină etc.);
- unele medicamente (anumite medicamente eliberate pe bază de reţetă: antidepresive, tratamente pentru astm şi pentru hipertensiune arterială pot afecta somnul. Şi unele medicamente fără reţetă pot îngreuna somnul: anumite analgezice, antialergice şi tratamente pentru răceală sau pentru slăbit conţin cafeină);
- sindromul de apnee în somn;
- boala de reflux gastro-esofagian;
- hipertiroidismul (o tiroidă hiperactivă face dificil somnul odihnitor. Adormi mai greu din cauza stării constante de agitaţie şi iritabilitate. De asemenea, este posibil să te trezeşti frecvent în timpul nopţii din cauza transpiraţiilor nocturne sau a nevoii de a merge la toaletă);
- diabet (problemele de somn pot să apară pe fondul fluctuaţiilor glicemiei pe parcursul nopţii, dar şi din cauza nevoii frecvente de a bea apă şi de a merge la toaletă).