Izolarea în case mărește exploziv numărul cazurilor de cancer al pielii Recomandat

Izolarea lungă în case a făcut ca pielea multora să devină mai sensibilă la radiaţiile ultraviolete, spun dermatologii. Ei le transmit oamenilor să folosească de câte ori îi vede soarele creme cu factor de protecţie, nu doar la plajă. Şi să-şi verifice aluniţele! În pandemie, mulţi nu au mai ajuns la control. Un studiu medical arată că din această cauză au rămas nediagnosticate peste 20 la sută din cazurile de melanom, cel mai agresiv cancer de piele.

Dintre cei care merg acum la dermatolog, unii au deja metastaze. La cel mai agresiv cancer cutanat, o lună poate face diferenţa între viaţă şi moarte! Şi autoexaminarea semnelor de pe piele poate fi salvatoare.

E important şi ca oamenii să nu stea sub soarele care arde, între orele 11 şi 16. Şi să se protejeze mereu.

Medicii dermatologi ne recomandă să folosim loţiuni cu factor de protecţie solară nu doar dacă mergem la plajă, ci şi dacă ne plimbăm afară, dacă lucrăm în aer liber, dacă avem biroul lângă o fereastră prin care trec razele soarelui sua dacă suntem la volan, ori dacă suntem la munte, unde radiaţia ultravioletă este chiar mai intensă.

Riscul de cancer de piele este mai mare pentru cei care au în familie astfel de cazuri, la vârstnici, precum şi la cei cu ten şi ochi deschişi la culoare, blonzi sau roşcaţi şi cu multe aluniţe. La fel, pentru cei cu sistemul imunitar slăbit, care au fost expuşi radiaţiilor în tinereţe, care se bronzează frecvent la solar şi care abuzează de soare. Cele mai multe cazuri sunt depistate pe alunițe nou apărute.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.