Iulia Simionov, medic specialist în gastroenterologie, a explicat la Antena 3 ce înseamnă boala celiacă și cum poate fi recunoscută.
Simptomele clasice sunt generate de aplatizarea mucoasei intestinale, deci consumul acestor cereale, cu glutenul pe care îl conțin, generează un răspuns imun care duce la distrugerea vilozităților din intestin. Vilozitățile sunt niște ridicături ale mucoasei la nivelul la care are loc absorbția constituenților alimentari; ele dispar și atunci mucoasa se aplatizează și pacientul face malabsorbție. Clinic se manifestă prin diaree, cel mai frecvent, însoțită de malabsorbția constituenților alimentari. Pacientul slăbește, pacientul face osteoporoză, prin malabsorbție de vitamine, face anemie, prin malabsorbție de fier și se denutrește treptat. Mai poate fi prezentă balonarea și, prin asocierea acestor simptome, poți să pui diagnosticul. Sunt multe femei care se investighează pentru infertilitate, tot cauzată de malabsorbție, și atunci și asta poate fi una dintre cauze.
Pacientul care are boală celiacă atât are de făcut – să țină dietă fără gluten. Să excludă aceste alimente din hrana lor zilnică. Nu e ușor, dar nu mai este atât de dificil. Nu există medicamente. Dieta fără gluten este cheia tratamentului. Secretul este ca pacientul să verifice pe ambalajele alimentelor faptul că nu conțin gluten, pentru că multe pot fi contaminate, de exemplu înghețata, muștarul, cafeaua solubilă.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.