Revenirea la rezidențiatul pe post ar fi un „lucru înțelept”, care ar ajuta ca tinerii medici să ajungă în toate comunitățile, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, citat de Agerpres.
Viitorii medici din România fac, în acest moment, rezidențiat pe loc, ceea ce înseamnă o poziție temporară, în timpul perioadei de rezidențiat. Rezidențiatul pe post ar însemna o poziție permanentă, ce poate fi ocupată și după finalizarea anilor de rezidențiat.
„Cred că un lucru înţelept ar fi să revenim la o formă de organizare, care, acum, este în cea mai mare parte în responsabilitatea universităţilor de medicină şi farmacie, în care rezidenţiatul pe post să devină majoritar, să devină prioritar. Până la urmă, nu calificăm medici de dragul calificării, ci calificăm medici pentru a deservi comunităţile. Această posibilitate de a dezvolta rezidenţiatul pe post este modalitatea corectă care să aducă în toate comunităţile, alături de efortul pe care trebuie să îl facă, sigur, autorităţile locale, tinerii medici care, la rândul lor, vor atrage şi alte resurse în sistemul de sănătate local”, a afirmat Alexandru Rafila, informează Agerpres.
Potrivit ministrului Sănătății, o problemă importantă nu o reprezintă numărul de medici, ci distribuţia acestora la nivelul ţării.
„Dacă din punct de vedere al numărului total de medici nu stăm tocmai rău la nivel european, în ceea ce priveşte distribuţia, sigur, lucrurile sunt nu numai perfectibile, ci necesar a fi modificate în sensul găsirii unor pârghii de atragere şi de stabilizare a personalului medical, în general, şi, mai ales, a medicilor. Avem o problemă legată de medicii de familie – majoritatea lor au peste 50 de ani, chiar peste 55 de ani, 40% dintre ei”, a explicat Alexandru Rafila.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.
Error: No articles to display