Mai multe asociații profesionale ale medicilor stomatologi atrag atenția asupra situației sănătății orale, arătând că, potrivit statisticilor, în ultimul an unul din cinci români nu a fost la dentist, informează Agerpres.
La conferința de presă au participat reprezentanți ai Societății de Stomatologie Estetică din România, Asociației Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (AMSPPR), Asociației Medicilor Stomatologi din Municipiul București, Asociației Medicilor Stomatologi Galați, Asociației Române de Excelență în Ortodonție și ai Asociației "Digital Dental Society".
"Situația la nivel național nu este una cu care să ne mândrim. Avem în țară 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice, dar situația din mediul rural și mediul urban este total diferită. Dacă în mediul urban sunt 14 cabinete la 10.000 de cabinete, în mediul rural procentul este de șapte ori mai mic. Totodată, studiile INSP arată că în cazul copiilor proveniți din familii care nu au venituri materiale deosebite au o șansă să aibă carii dentare de două ori mai mare decât copiii din familii cu posibilități.
Potrivit INSP, în ultimul an unul din cinci români nu a fost la stomatolog și, din aceia care au fost, doar 4% au venit pentru tratamente profilactice sau control periodic, restul fiind mânați de urgențe dentare. Suntem pe penultimul loc la nivelul UE la numărul de vizite la stomatolog. Avem o medie de 0,3 per capita față de 0,9 media UE", a arătat, într-o conferință de presă, secretarul general al Societății de Stomatologie Estetică din România (SSER), dr Florin Lăzărescu.
Potrivit acestuia, peste 90% dintre medicii stomatologi își desfășoară activitatea în mediul privat.
"Avem 8.500 de firme unde activează peste 16.000 de colegi, iar în ultimii 10 ani cifra de afaceri în domeniul stomatologiei a crescut de zece ori, ajungând la 4 miliarde de lei anul trecut", a mai spus medicul.
Conf. dr. Bogdan Culic, de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) "Iuliu Hațieganu" din Cluj-Napoca, a subliniat că adresabilitatea la stomatolog ar fi extrem de mare dacă statul român ar finanța acest domeniu la un nivel european.
"În România, statul român finanțează 5% ca și procentaj medicina dentară. În UE procentajul este de 6 ori mai mare. La ora actuală, un medic stomatolog în relații contractuale cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate are un buget alocat lunar pentru toți pacienții extrem de limitat, pe când în UE bugetul este strict direcționat per pacient, adică pacientul știe că apar anual trei, cinci, nouă manopere pe care le poate face plătite de stat. În România, medicul trebuie să meargă la primii trei pacienți din luna respectivă și să aleagă cui îi va face tratamentele care sunt incluse în programul național. Acest lucru trebuie neapărat schimbat", a afirmat Bogdan Culic.
La rândul său, dr Florin Lăzărescu - care și-a anunțat candidatura la președinția Colegiului Medicilor Stomatologi din România - a pledat și pentru atragerea de fonduri europene care să vină în sprijinul comunităților din mediul rural, realizarea de parteneriate între autoritățile locale, universități și mediul privat pentru stimularea absolvenților de medicină dentară să se îndrepte spre zonele defavorizate.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.