O secție de terapie intensivă neonatală din Galați, conectată la rețeaua națională de telemedicină   Recomandat

17 secţii de terapie intensivă neonatală de nivel III de la spitale din România vor fi conectate la reţeaua naţională de telemedicină, informează medichub.ro. Echipele medicale din aceste secţii se vor putea conecta rapid cu specialişti din alte unităţi din ţară şi din străinătate.

Printre cele 17 secții nou incluse în reţeaua de telemedicină se află și cea de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” din Galați.

Conform sursei citate, celelalte secții sunt din din spitale-cheie din Bucureşti (Maternitatea Filantropia, Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului cu Maternitatea Polizu şi secţia de Pediatrie, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino”, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu”, Spitalul Universitar de Urgenţă); Bacău (Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău); Oradea (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea); Sibiu (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu); Suceava (Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava); Târgovişte (Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte); Timişoara (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brânzeu” prin secţia de Obstetrică-Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu”).

Proiectul pentru conectarea la rețeaua națională de telemedicină a acestor secții este finanţat de Fundaţia Vodafone România, în cadrul programului „Fondul Viaţă pentru Nou-Născuţi”, şi este derulat de  ACV România. Valoarea investiţiei este de 250.000 de euro.

Conform sursei citate, prin intermediul sistemului de telemedicină, medicii se pot conecta rapid cu specialişti din alte unitaţi sanitare aflate în ţară sau străinătate, pot transmite date medicale securizate, pot dezbate un diagnostic şi cere o a doua opinie, pot decide dacă pacientul trebuie transferat la o unitate de rang superior sau poate fi tratat în secţia în care se află.

Acest schimb de informaţii accelerează luarea deciziilor medicale pentru cei peste 6.000 de nou-născuţi cu afecţiuni medicale grave internaţi anual în secţiile de nivel III, pentru care timpul este adesea un factor critic care poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

Până la acest proiect, în România erau 10 secţii de terapie intensivă neonatală prevăzute cu sisteme de telemedicină, trei dintre ele (Spitalul Marie Curie din Bucureşti, Spitalul Judeţean Constanţa şi Spitalul Clinic Judeţean Mureş) fiind dotate prin programe ale Fundaţiei Vodafone România.

Prin adăugarea celor 17 secţii de terapie intensivă neonatală de nivel III la reţeaua de telemedicină existentă, toate cele 25 de secţii de nivel III şi două secţii de nivel II din ţară vor fi conectate între ele, asigurându-se astfel un cadru optim de comunicare între cele 27 de secţii.

„Soluţia de telemedicină implementată prin proiectul nostru este un sistem de videoconferinţă securizat, în care pot fi conectate aparate medicale de investigaţie şi monitorizare a pacientului, permiţând astfel evaluări la distanţă în timp real pentru second opinion, pregătirea echipei medicale care primeşte prin transfer un pacient, reducerea timpului până la instituirea tratamentului adecvat pentru fiecare caz în parte”, a spus Delia Vasiliu, preşedintele ACV România.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.