Un studiu internaţional, realizat de mai multe universităţi din Australia şi Europa, s-a axat pe ideea că durerea lombară de lungă durată este mai degrabă o problemă cauzată de sistemul nervos decât o problemă a coloanei, oaselor sau muşchilor. Studiul, publicat marţi, în Journal of the American Medical Association, a împărţit 276 de participanţi în două grupuri. Participanţii din primul grup au primit timp de 12 săptămâni cursuri de reaintegrare senzorio-motorie, iar cel de-a doilea grup a primit timp de 12 săptămâni tratamente fals concepute, pentru a controla efectele placebo, frecvente în studiile de dureri lombare.
Cercetatorii spun că terapia senzorio-motorie, este o terapie care modifică modul în care oamenii se gândesc la corpul lor când experimentează durerea, modul în care procesează informaţiile senzoriale lombare şi modul în care îşi mişcă spatele.
„Am observat în studiul nostru un efect semnificativ clinic asupra intensităţii durerii şi un efect semnificativ clinic asupra dizabilităţii. Oamenii au fost mai fericiţi, au raportat că spatele lor s-a simţit mai bine şi calitatea vieţii lor a fost mai bună. De asemenea, se pare că aceste efecte au fost susţinute pe termen lung. De două ori mai multe persoane s-au recuperate complet. Foarte puţine tratamente pentru dureri lombare prezintă beneficii pe termen lung, dar participanţii la studiu au raportat o calitate îmbunătăţită a vieţii un an mai târziu”, a declarat prof. James McAuley de la facultatea de ştiinţele sănătăţii, din cadrul universităţii New South Wales, din Australia.
Noua abordare care consideră durerea de spate de lungă durată ca fiind mai degrabă o problemă modificabilă a sistemului nervos, decât o problemă lombară, de disc, os sau muşchi, lansează o provocare tratamentelor tradiţionale pentru durerile cronice de spate, respectiv medicamentelor, injecţiilor, şi tratamentelor care se concentrează pe manipularea coloanei vertebrale, intervenţiilor chirurgicale şi stimulatorii ale măduvei spinării.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.