Cu cât persoanele în vârstă iau mai multe antibiotice, cu atât este mai mare riscul de boală inflamatorie intestinală (IBD), sugerează un nou studiu. Aceasta descoperire ar putea explica numărul în creştere al cazurilor de boală Crohn şi de colită ulcerativă, tipuri frecvente de boli inflamatorii intestinale (IBD) apărute în rândul persoanelor în vârstă.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat prescrierile a 2,3 milioane de adulţi cu vârsta de 60 de ani şi peste din Danemarca, care au fost nou diagnosticaţi cu IBD din 2000 până în 2018. Oamenii de ştiinţă au descoperit o legătura între utilizarea oricărui antibiotic şi rate mai mari de IBD, iar riscul a crescut semnificativ cu fiecare curs de antibiotice.
În comparaţie cu cei care nu au utilizat antibiotice în ultimii cinci ani, o cură de antibiotice a fost asociată cu un risc cu 27% mai mare de un caz nou diagnosticat de IBD, două cure cu un risc cu 55% mai mare şi trei cure cu un risc cu 67% mai mare. Patru cure au fost legate de un risc cu 96% mai mare şi cinci sau mai multe cure cu un risc cu 236% mai mare, au raportat cercetătorii. „La adulţii în vârstă, credem că factorii de mediu sunt mai importanţi decât genetica”, a spus prof. dr. Adam Faye, cercetător principal, la NYU Grossman School of Medicine, din New York City.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.