Cazuri de recidivă ale carcinomului la sân Recomandat

16 san 16 san

Mai mult de 10% dintre cazurile de recidivă ale carcinomului ductal in situ (CDIS), de la nivelul sânului sunt tumori „de novo“ care apar independent de leziunea primară şi au suferit modificări genetice distincte, potrivit datelor prezentate în cadrul reuniunii anuale a Asociaţiei Americane pentru Cercetarea Cancerului (AACR 2022), care a avut loc în perioada 8-13 aprilie în Statele Unite.
„CDIS este o leziune precanceroasă care recidivează la aproximativ 25% dintre paciente, iar jumătate dintre aceste recidive sunt cancere invazive cu eventuale consecinţe care pun viaţa în pericol“, a declarat Tanjina Kader, cercetător postdoctoral la centrul de cancer Peter MacCallum din Melbourne, Australia.
Potrivit cercetătoarei, se consideră că toate recidivele sunt legate de tumora primară iar un biomarker genetic care să estimeze care pacienţi sunt cel mai probabil să experimenteze o recidivă este considerat că ar putea ajuta la detensionarea tratamentului pentru cei care nu se vor afla într-o astfel de situaţie.
Cu toate acestea, nu s-a dovedit niciodată că toate tumorile secundare care apar în acelaşi sân (ipsilateral), sunt direct legate de tumora originală.
„Ştiind cât de frecvente sunt tumorile primare noi ne va ajuta să determinăm dacă un biomarker tumoral poate fi folosit sau nu pentru a anticipa şansa apariţiei unei tumori ipsilaterale ale sânului, deoarece un astfel de biomarker s-ar putea să nu fie eficient în prognozarea tumorilor noi, neînrudite“, a spus Kader.
Cercetătorii au adunat un set de 65 de cazuri de CDIS primar cu recidive, pentru a explora modificările genetice ale acestora, cu scopul de a înţelege cât de des o recidivă poate fi o tumoră nouă, întrucât astfel de informaţii ar putea afecta îngrijirea pacientului.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.