În urmă cu 11 ani, românca Raluca Van Staden (52 de ani) era premiată la Geneva pentru inventarea unui microsenzor ce depistează mai multe tipuri de cancer în stadiu incipient în câteva minute.
În prezent, Raluca Van Staden şi echipa sa de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie Condensată din Bucureşti lucrează la o formă miniaturizată a detectorului de cancer şi a extins numărul biomarkerilor analizaţi. Microsenzorul de doar cinci milimetri creat de româncă va fi încorporat într-un aparat de dimensiuni foarte mici.
Aparatul creat va permite diagnosticarea cancerului la nivel molecular, înainte ca pacientul să fie bolnav clinic, într-un stadiu în care boala poate fi vindecată în procent foarte mare. Până acum au fost făcute peste 800 de teste cu detectorul de cancer, dar costul aparatului încă nu poate fi estimat.
„Practic, aparatul face un screening al sângelui şi poate identifica prezenţa unor biomarkeri care pot indica cu o precizie bună medicului care este locul/locurile unde trebuie să facă investigaţii mai amănunţite. Testul nu pune diagnosticul, ci contribuie la identificarea acestor locuri care necesita investigaţii“, a explicat Van Staden.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.