De la 1 august, părinţii asiguraţi au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave până la 18 ani, nu până la 16 ani, cum a fost până acum.
În cazurile în care eliberează concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, medicul trebuie să facă şi un plan de urmărire a evoluţiei bolii, cel puțin cu indicațiile terapeutice și igieno-dietetice, pe care bolnavul este obligat să îl respecte.
Certificatul se acordă în cel puțin două etape pentru fiecare episod de boală. Dacă pacientul nu se va putea deplasa la cabinet, medicul va fi obligat să-l vadă la domiciliu pentru urmări evoluţia.
Ordonanţa care stabileste aceste reguli prevede amenzi de până la 11 mii de lei pentru medici, dar şi pacienţii riscă să fie sancţionaţi.
Potrivit ordonanţei de urgenţă, asiguraţii care vor merge în interes personal în zone despre care ştiau că sunt cu risc epidemiologic, iar la întoarcere vor fi obligaţi să intre în carantină, vor primi indemnizaţie de concediu medical doar pentru cinci zile, în loc de 14, ca până acum.
Vor fi mai mici şi indemnizaţiile de concediu pentru incapacitate de muncă primite de persoanele fără venituri care se asigură opţional, fiindcă baza maximă de calcul se reduce la cel mult trei salarii minime. Astfel, dacă până acum puteau primi peste 20 de mii de lei pe lună în caz de urgenţe plătite 100 la sută, indemnizaţia maximă va scădea la aproximativ cinci mii de lei pe lună.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.