Dacă acum câțiva ani ochelarii de soare reprezentau un accesoriu, acum sunt deja o necesitate, iar specialiștii avertizează cât este de periculos să achiziționăm o pereche doar pentru aspect.
Ochelarii de soare trebuie aleși în funcție de necesitățile individuale: tipul de activitate (schi, plajă, condus), materialul lentilelor (plastic sau sticlă), culoarea lentilelor (important în diferențierea foarte bună a contrastelor) și, de asemenea, să existe o armonie între forma feței și forma ramei (de exemplu: pentru o față rotundă, ramele dreptunghiulare sunt mai potrivite).
Din păcate, dacă îi alegem după ureche, din magazine nespecializate, doar după culoare sau formă, pericolele sunt mari, pentru că poate lipsi protecția UV. În unele cazuri, lentilele ieftine de plastic au venit chiar cu dioptrii, afectând o persoană care nu are nevoie.
Lentilele fumurii nu sunt un semn al protecției UV. Nu culoarea oferă protecție, ci o lentilă de calitate. Astfel de ochelari de soare, cu lentile fumurii, blochează doar o parte din lumină.
În aceste condiții, pupila se dilată și va patrunde o cantitate mai mare de radiații ultraviolete ce sunt foarte nocive pentru ochi.
Ochelarii de soare fără protecție UV fac ca ochii să fie expuși în mod prelungit la radiațiile UV cauzând cataractă, degenerescență maculară, pingueculă și pterigion. Aceștia fac mai mult rău, deoarece lentila fumurie dilată pupila, iar în ochi va pătrunde o cantitate mai mare de radiații UV.
Ochelarii de soare trebuie cumparați numai din magazinele de optică medicală, care aduc doar modele de la distribuitori oficiali, controlate din punct de vedere optic.
Pe ochelari trebuie să fie afișat marcajul "CE" (conform normelor UE), nivelul de protecție împotriva radiațiilor, numele și adresa producătorului, cât și instrucțiuni de utilizare și curățare a lentilelor.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.