O echipă de medici de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a efectuat o intervenţie chirurgicală complexă, în timpul căreia au extras o formaţiune tumorală de 20 de centimetri care cuprindea şapte vertebre ale unui copil de 13 ani, din Galați, informează Agerpres.
Postoperatoriu, pacientul a făcut primii paşi şi se află în plin proces de recuperare.
Mama copilului, Maria Gheorghiţă, a spus pentru Agerpres că fiul său se plângea deseori de dureri de spate şi că, până să ajungă la spitalul din Iaşi, a fost văzut de mai mulţi medici.
"L-am dus la medicul de familie, care mi-a dat o cremă şi pastile. Şi tot nu i-a trecut. Doar i s-a ameliorat puţin durerea. L-am rugat să ne dea o trimitere la spital. M-am dus de urgenţă la Galaţi. Am stat două săptămâni acolo, dar ne-au trimis la Iaşi. Mi-a fost tare frică. Doctorul din Galaţi nu îi dădea şanse, că s-ar putea să rămână paralizat sau, Doamne fereşte, ce e mai rău", povesteşte mama băiatului.
Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iaşi, dr. Lucian Eva, a precizat că băiatul a venit la unitatea medicală acuzând un deficit motor parţial la nivelul membrelor inferioare.
"El mai păstra ceva mişcări la nivelul picioarelor. Asta după ce timp de două săptămâni a stat la spitalul din Galaţi pentru investigaţii, unde s-a efectuat şi o biopsie dintr-o leziune tumorală care se extindea de la a 11-a vertebră dorsală, până la nivelul coloanei sacrale. Deci o leziune extrem de întinsă pe aproximativ şapte corpuri vertebrale, ceea ce este enorm. Am întâmpinat şi noi dificultăţi în ceea ce priveşte abordarea acestui caz, pentru că nu este simplu să faci o rezecţie a unei tumori extinse pe atâţia corpi vertebrali la un copil de 13 ani. La vârsta aceasta nu e finalizat procesul de creştere completă a corpului. La nivelul oaselor respective, chiar dacă sunt corpi vertebrali, există nişte nuclee de creştere care pot fi afectate în timpul intervenţiei chirurgicale", a explicat dr. Lucian Eva.
Acesta a arătat că, în timpul intervenţiei chirurgicale, s-a făcut o rezecţie maximală a leziunii cu păstrarea integrităţii tuturor nervilor cozilor de cal şi a nervilor spinali.
"Acest lucru a permis ca postoperator copilul să îşi recapete forţa în picioare, cu şanse mari de a merge în viitorul apropiat. Mai mult decât atât, rezultatul anatomo-patologic a arătat că este o tumoare benignă, ceea ce înseamnă că are şanse mari chiar şi de vindecare acest copil", a mai spus dr. Lucian Eva.
Potrivit sursei citate, copilul va necesita şi o operaţie de fixare a coloanei, care va fi făcută ulterior tot în cadrul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, unde există şi aparatura necesară.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.